Rájuk szavazhatunk nemsokára

2022.01.13. 08:18

Kizöldült a Highlights of Hungary jelöltlistája, egyre trendibb a fenntarthatóság

Az oktatóműsortól a divatszakmáig már mindenhol megjelentek a környezetbarát, felelős gondolatok. Az idei Highlights of Hungary jelöltjei között ők is ott vannak.

Határon innen és túl gyűjtötték az idei nagykövetek a Highlights of Hungary-ra: a szerintük legkiválóbb, legszerethetőbb történeteket, amelyekre mindenki büszkén nézhet fel. Egyetlen mérce volt csupán: a kiválóság, amely példaként szolgálhat bárkinek. A Highlights of Hungary a

Hass, alkoss, gyarapíts!

felkiáltással kereste 2021 legkiválóbb magyar teljesítményeit kategóriák nélkül, hogy díjazza és bemutassa őket a nagyközönség számára. Ahogy tavaly, úgy idén is 2-2 millió forintot kapnak majd a díjazottak. A jelöltek teljes listája ide kattintva érhető el.  

Idén az előző évekhez képest sokkal hangsúlyosabban jelentek meg azok a szereplők, akik valamilyen formában tevékenységükkel a környezetünk védelméhez is hozzájárulnak.

Van itt fenntarthatóságra nevelő tévéműsor, madáratlasz, hulladékból dolgozó kortárs művészeti alkotások, környezetbarát ruhastylist és apró családi vállalkozás is. 

"A Zöldgömböt, a Vajdaság környezettudatosságra nevelő első gyermekműsor-sorozatát 2021 májusában az RTV 2-es csatornáján indította útjára Gazsó Orsolya, a produkció ötletgazdája, gyártója és rendezője. A produkció szembesíti a fiatalokat fogyasztási szokásaik árnyoldalaival, hétről hétre játékosan kutatja a lehetőségeket a műsorban szereplő gyerekekkel, hogy hogyan védhetjük meg mindannyiunk életterét, a Földet. Minden adásban a fenntarthatóság kerül fókuszba, mégpedig úgy, hogy kézműves foglalkozásokon és izgalmas beszélgetéseken keresztül rávilágítanak, miként lehet a hulladékra nyersanyagként tekinteni, és hogyan lehet a régiből újat varázsolni" – áll Nagy Anna, az Egyszülős Központ alapítójának méltatásában.

A Zöldgömb csapata

Forrás: Gazsó Orsolya / Highlights of Hungary

Trellay Levente, a 100sparks, a TELEP és a TELEP Galéria, valamint a BUDAPEST BÄGEL alapítója a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület madáratlaszát jelölte ezzel az indoklással: "Közel tízéves előkészítés, tervezés, adatgyűjtés, adatfeldolgozás és -elemzés, írás, lektorálás után jelent meg Magyarország madáratlasza 2021. szeptember végén, amely a 2019 év végéig hazánkban természetes módon előfordult 420 madárfaj állományáról, elterjedéséről, állományváltozásáról és természetvédelmi helyzetéről rendelkezésre álló ismereteket foglalja össze."

"Az Aztakeservit fő célja a kizárólag hulladékból készült szemétszobrok elkészítésével, hogy felhívja a figyelmet az újrahasznosítható hulladékokra, a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás mechanizmusára. A tudatos vásárlás, a szelektív hulladékgyűjtés és a környezettudatos magatartás egyéni felelősség, amelyre a tevékenységük során szemléletformáló túrákon, sporton és az említett művészeti alkotásokon keresztül hívják fel a figyelmet” - érvel méltatásában Gém Péter, Dorko márka és a Dorko Vakvezető Kutyakiképző Központ alapítója.

Az Aztakeservit hulladékból készült szarvasszobrai

Forrás: Highlights of Hungary

"Lendvai Lilla ruhastylist fenntarthatóságra, divatra és stílusra építő concept store-t nyitott Szentendrén "Ruha. The Recycled Fashion Store" néven, amely a megunt, nem hordott, minőségi ruhák és kiegészítők értékesítésével hozzájárul a fenntarthatósági trendhez és ideológiához" – ezt már Margaret Ann Dowling márkatanácsadó írja méltatásában.

Lendvai Lilla ruhastylist

Forrás: Highlights of Hungary

A szavazás február elején indul, két hétig tart, és a díjátadó február 24-én lesz online.

Az idei nagykövetek: 

A Highlights of Hungary csapata: Oláh Zsanett, Pintér-Tomka Emese, Böszörményi-Nagy Gergely, Remete Tibor

- Trunk Tomi

- Bagossy Norbert

- Gém Péter

- Mádai Vivien

- Trellay Levente

- Margaret Ann Dowling

- Ókovács Szilveszter és felesége, Máthé Zsuzsa

- Nagy Viktor

- Nagy Anna

Borítókép: Madarászok Apajon, fotó: Orbán Zoltán/Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!