Szerencsés megmenekülés

2022.01.31. 12:55

Visszatérhetett a nyílt tengerre a bajba jutott bálnaborjú (videó)

A fiatal állat az alsó állkapcsán sérült meg súlyosabban, a törzsén felszínesen, valószínűleg egy hajócsavartól.

A gondos orvosi kezelés után visszatérhetett a nyílt tengerre egy sérült fiatal csőrös cet, amely a görög főváros, Athén strandjának sekély vízében rekedt pénteken. A ritka Cuvier-féle csőrös cet megmenekülését Jeorjiosz Amirasz görög környezetvédelmi miniszterhelyettes jelentette be szombaton az ERT tévécsatornán, hozzátéve azért, hogy a tengeri emlős állapota még aggodalmra ad okot.

Egy nyílt tengeri állatról van szó, amelynek egészsége annál hamarabb helyreáll, minél több időt tölt a mélyebb vizekben

– mondta a miniszterhelyettes, aki szerint a bálna már Szalamisz sziget partjainál tartózkodik.

Szakértők szerint a mélyvízi állat felbukkanása a sekély vízben önmagában jelzi, hogy nincs rendben az egészségi állapota. A miniszterhelyettes, aki a görög tengerek ékkövének nevezte a ritkán látható Cuvier-féle csőröscetet, pénteken még nem sok reményt látott a 3 és fél méteres bálnaborjú életben maradására. Az állatot azonban hidratálták és egyebek között antibiotikumokkal kezelték.

A fiatal állat az alsó állkapcsán sérült meg súlyosabban, valószínűleg egy hajócsavartól.

Egy ilyen sérüléssel nem könnyű életben maradni

– mondta az Arion bálnamentő civil szervezet szakértője.

Ezenkívül felszíni sérüléseket is észleltek a törzsén. Az első laboreredmények súlyos dehidratáltságot, alacsony vörösvértestszintet és vérszegénységet mutattak ki.

Az Arion aktivistái csütörtökön, Vouliagmeni tengerparti település közelében észlelték a csőrös cetet. Megpróbálták a nyílt tengerre terelni, az erőfeszítések kezdetben sikeresnek is tűntek, de az állat végül pénteken Athén tengerparti elővárosa, Palaio Faliro strandján kötött ki. Innen a parti őrség egyik hajója és a bálnavédő egyesület búvárjai mentették ki.

A közepes méretű, legfeljebb 7 méteres Cuvier-féle csőrös cet általában a tenger mélyebb vizeiben, 1000 és 4000 méter közötti mélységben él.

A part közelébe került példány a szeizmikus kutatások miatt veszíthette el tájékozódóképességét a Kiparissziai-öbölben, ahol jelenleg szénhidrogén-lelőhelyek után kutatnak

– vélte Alexandrosz Francisz, a Pelagosz Intézet biológusa.

Ez az öböl a faj 4 legjelentősebb élőhelyének egyike a világon. Görögországban évente 10-15 csőrös cet kerül partra vagy partközelbe. Cuvier-féle csőrös cetet legutóbb 2016-ban és 2017-ben találtak, Kréta, illetve Naxosz szigeténél.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!