Értékes leletek

2022.02.06. 11:10

Római kori sírt találtak a Gázai övezetben folyó építkezésen

A helyi média szerint a Gázaváros északnyugati részén található régészeti helyszínről már sok műtárgyat elhordtak.

A Hamász illetékesei közölték, hogy feltehetően egy római korból származó sír maradványaira bukkantak a Gázai övezetben egy egyiptomi finanszírozású lakásépítési projekt munkálatai közben. A palesztin turisztikai és régészeti minisztérium szerint a földmunkák során a sírban talált tárgyakat a munkások elvitték, és ezért kérték az építkezés leállítását.

A helyi média szerint a Gázaváros északnyugati részén található régészeti helyszínről már sok műtárgyat elhordtak. A helyi lakosok elmondták, hogy már a minisztérium bejelentése előtt egy héttel találtak ott régészeti leleteket, köztük koporsófedeleket és feliratos téglákat.

Az Egyiptom és Levante közötti ősi kereskedelmi útvonalakon elhelyezkedő Gáza gazdag történelméről ismert, ma több mint 2 millió embernek otthont. Az izraeli megszállás, a blokád, a konfliktusok, a szűk területen való gyors városi növekedés miatt azonban Gáza régészeti kincseinek nagy részét nem védték meg.

Egy független régész a helyszínről készült fotók alapján úgy vélte, hogy a munkások nem sírkamrára, hanem inkább egy 1600 évvel ezelőtti, a késő római kortól a kora bizánci korba nyúló korszakból származó temetőre akadhattak. A leletek a régész szerint arra utalnak, hogy egy római templom vagy egy bizánci templom lehetett a közelben. A szakértő azonban nem akart névvel nyilatkozni, mert elmondása szerint erre nem volt felhatalmazva.

A múlt héten a Gázai övezetet irányító Hamász hatóságai szponzorálták egy 5. századi bizánci templom felavatását, amelyet helyi és nemzetközi civil szervezetek állítottak helyre múzeumként.

A Hamász ugyanakkor 2017-ben leromboltatta egy 4500 éves kánaánita település nagy részét az alkalmazottai számára épülő lakások miatt.

Borítókép: NurPhoto via AFP / Majdi Fathi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!