Vészhelyzet

2022.04.14. 20:48

Erdőtűz tombol Új-Mexikó és Colorado államokban

A szárazság és az erős széllökések miatt folyamatosan terjed az erdőtűz az Egyesült Államok középső és déli részén, ezért többeket kellett evakuálni otthonukból, két ember életét vesztette.

Számos épületet, köztük legalább 150 lakóházat égetett föl az Új-Mexikó államban fekvő Ruidoso falura is átterjedő erdőtűz. A már 21,8 négyzetkilométer területen elterjedt tűz okát még vizsgálják, de folyamatosan evakuálják a térségben élőket - közölte Laura Rabon, a Lincoln Nemzeti Erdő szóvivője.

Miután a tűz helyenként csillapodni látszott, a helyi hatóságok azonnal nekiláttak az érintett területek átfésülésének, így találtak rá a faluban két holttestre. A tagállam rendőrségének közleménye szerint az idős házaspárra otthonukon kívül leltek rá, és minden jel arra mutat, hogy a tűz okozta a halálukat.

Tűzoltók és időjósok a folyamatos szárazságra és a szeles időjárásra  tekintettel figyelmeztettek: Új-Mexikó csaknem teljes területére, valamint Texas és Colorado államok egyes részeire vörös riasztást adtak ki az erdőtűz gyors terjedése miatt. Colorado különböző vidékein kedd óta  öt új tűzfészket jelentettek be, ezek megfékezésére közel 1600 tűzoltót rendeltek ki. Az Új-Mexikóban fekvő Ruidosóban a hatóságok repülőgépekkel kezdték meg a lángok oltását, miközben az egész településre kiterjedő vészhelyzetet hirdettek ki. Az iskolai órákat elhalasztották, a település nagy része pedig áramkimaradásokkal küzd.

Állami tisztségviselők beszámolói szerint Új-Mexikó déli részeiről folyamatosan érkeznek adományok a katasztrófa áldozatai számára, miközben a hatóságok azon dolgoznak, hogy szállást találjanak a lakóhelyük elhagyására kényszerülteknek.

Ruidosóban utoljára 2012-ben pusztított nagyobb erejű erdőtűz, amely egy villám következtében alakult ki, és 181 négyzetkilométeren több, mint 240 lakóházat tett tönkre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!