Hírközlés

2022.04.27. 18:35

Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb mérőlaborját hozza létre az NMHH

A hatóság 2023 elején kezdheti meg a munkát az új laborokban.

Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb hírközlési mérőlaboratóriumát hozza létre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) – közölte Koltay András elnök a beruházás szerdai bokrétaünnepén, Budapesten.

A hatóság vezetője kifejtette: a technológia rohamos fejlődésének köszönhetően egyre több berendezés bocsát ki elektromos jeleket, tudni kell ezekről, nem károsak-e az egészségre, és milyen mértékben zavarják a többi eszközt. Használni csak azokat lehet, amelyek se emberre, se a hírközlési rendszerekre nem veszélyesek. Az ellenőrzés az NMHH feladata, laboratóriumaiba a mikrohullámú sütőtől a repülőgépmotorig bármilyen eszköz bekerülhet.

Koltay András hozzátette, hogy az elektromágneses hullámok műszeres vizsgálata különleges épületszerkezeti és szigetelési megoldásokat követel meg. Várakozása szerint a számos kisebb labort és irodákat is befogadó komplexum hosszú távon biztosítani fogja a szükséges kapacitásokat, és alkalmas lesz olyan készülékek vizsgálatára is, amelyek ma még nem léteznek.

KOLTAY András
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új hírközlési mérőkomplexumának szerkezetkész épülete Budapesten, a XIII. kerületben a bokrétaünnepség napján, 2022. április 27-én.
Forrás: Kovács Attila/MTI

Az NMHH laboratóriumai az oktatás és a szakemberképzés előtt is nyitva állnak majd, egyetemi együttműködések keretében a jövő hírközlési szakemberei szerezhetnek itt gyakorlatot, távközlési cégek számára szintén biztosítanak mérési-vizsgálati lehetőséget.

A változás állandó, szinte naponta jelennek meg új technológiák és szolgáltatások, az NMHH ezért folyamatosan készül a jövő feladataira minden területen, a fogyasztóvédelemtől a piacszabályozáson át a hírközlésig – mondta Koltay András.

Az NMHH beruházásában létrejövő, 15 ezer négyzetméter alapterületű fővárosi épület az év végére készül el. A hatóság 2023 elején kezdheti meg a munkát az új laborokban.

Borítókép: Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a hatóság új hírközlési mérőkomplexumának bokrétaünnepségén Budapesten, a XIII. kerületben 2022. április 27-én. Fotó: MTI/Kovács Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!