Egyperces

2022.04.26. 13:20

Görcsök? Étvágytalanság? Ez a gyógynövény mindkettőt orvosolja

Fájdalmas menstruáció, premenstruációs szindróma, menstruációs zavarok, gyomorgörcsök, étvágytalanság? Bármelyiktől is szenvedjünk, az ebből a gyógynövényből készült gyógytea tuti, hogy segít rajtunk.

 

Már az ókorban is használták

A cickafark gyógyító erejét már az ókorban felfedezték és használták – írja a Fanny magazin nyomán a Mindmegette.hu 

 A görög katonaorvos és író, Dioszkoridész a legjobb vérzéscsillapítóként tartotta számon és fekélyek kezelésére használta. A háborús mitológiában is szerepel, latin nevét Achillesről kapta (Achillea millefolium, Achillea collina), aki a trójai ostrom során ezzel csillapította társai sebeinek vérzését.

Bárhol előfordulhat

A hazánkban fellelhető cickafark évelő növény, júniustól késő őszig virágzik. A növény 50 és 80 cm magasra nő, hajtása fehér, kámforos illatú. Szinte bárhol előfordulhat, domboldalakban, erdőkben, legelőkön, tisztáson, de akár az útszélen is.

Szár nélkül gyűjtsük

A cickafarknak elsősorban a virágos hajtását használjuk. Gyógynövényként a közönséges cickafarkat, illetve a magyar cickafarkat érdemes begyűjteni. Mielőtt teát készítenénk belőle, a virágokat alaposan ki kell szárítani. 

Kerüljük a fémszűrőt!

A gyógytea elkészítéséhez egy csészébe tegyünk 3 g teafüvet, majd 2,5 dl vízzel forrázzuk le. 

A,Cup,Of,Yarrow,Tea,On,A,Wooden,Table,With
A cickafark teája enyhíti a görcsös fájdalmakat. Forrás: Shutterstock
 

Miután a cickafarkból kiázott a hatóanyag, szűrjük le, de ne használjunk fémszűrőt. A legjobb, ha ízesítés nélkül isszuk a csodakészítményt.

Női bajokra is kiváló

Ebből a csodanövényből minden nőnek be kell raktározni, ugyanis a cickafark görcsoldó, így csökkenti a menstruációs fájdalmakat. Mindemellett remekül bevált a húgyúti és hüvelyfertőzések esetén is.

Változókorban is

Fitoösztrogén tartalma miatt szintén előszeretettel ajánlják. Pásztortáskával, palástfűvel, levendulával, citromfűvel, komlóval, galagonyával egyenlő arányban elkeverve harmonizáló hatású. Minden nap igyunk meg egy csészével.

Nem csak belsőleg 

A nátha időszakában nagyon jól jön, ha van otthon belőle. Egy liter forró vízhez adjunk egy csapott evőkanál keveréket, majd lélegezzük be a gőzét. Az inhalálás mellett napi egyszer igyunk is a teából. 

A levele is hasznos

Kisebb sebek esetén a vérzést tökéletesen elállítja, a nagyobbakra pedig borogatásként alkalmazhatjuk. A frissen tépett leveleket jó alaposan morzsoljuk össze, bugyoláljuk egy tiszta gézbe, tegyük rá a vérző sebre. 

Nem mindig  jó

A cickafark nem minden esetben használható. A terhesség és a szoptatás időszaka alatt mellőzzük. 12 éves kor alatt sem ajánlott. Hormonkezelések esetén mindenképpen egyeztessünk a kezelőorvossal!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!