Közlekedés

2022.04.19. 10:03

Hatékonyabb zajvédő falakkal kísérletezik a Magyar Közút

Az új technológiákat a 4 éve meghirdetett kísérleti út- és hídépítési programban próbálják ki.

Az eddigieknél hatékonyabb zajvédő falakkal kísérletezik a Magyar Közút az M0-ás két szakaszán – közölte a társaság az MTI-vel kedden.

A közlemény szerint Diósdnál, az M5-ös autópálya felé vezető szakasz 7-es kilométerszelvényében alumínium falrendszert telepítenek. Egy másik M0-ás szakaszon, a 73-as csomópont északi kihajtóágánál, Dunakeszinél fabeton zajárnyékolók kerülnek a megrongálódott fafonatos panelek helyébe.

Az új technológiákat a 4 éve meghirdetett kísérleti út- és hídépítési programban próbálják ki. Előnyeik közül kiemelték a tartósságot, a gazdaságosságot, az esztétikailag is kedvező kialakítást. Az alumínium falrendszer könnyű is, ezért hidak és felüljárók zajárnyékolására különösen alkalmas, míg a fabeton a kiváló hangelnyelési képessége miatt jó megoldás – tették hozzá.

A kivitelezését követően mérnöki és laborfelügyeleti vizsgálatok rögzítik a zajvédők közlekedésre és környezetre gyakorolt hatásait. Ha beválnak, a kísérleti telepítést széleskörű alkalmazás válthatja fel – olvasható a közleményben.

Borítóképünk illusztráció. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!