A negyedik legmagasabb

2022.05.10. 22:59

Kedd éjjel indul a Magyar Lhoce Expedíció 2022 csúcsmászó köre

A tervek szerint Suhajda Szilárd május 14-én érheti el a 8516 méteres magasságot.

Kedd éjjel indul a Magyar Lhoce Expedíció 2022 csúcsmászó köre, Suhajda Szilárd alpinista szombaton érheti el a Kína és Nepál határán, a Himalájában található, 8516 méter magasságú Lhoce hegyet, mely a Föld negyedik legmagasabb hegycsúcsa - tájékoztatott a Magyar Lhoce Expedíció kedden.

A mai nappal kezdetét veszi a Magyar Lhoce Expedíció 2022 csúcsmászó köre. A tervek szerint május 14-én érhetem el a 8516 méteres magasságot - közölte Suhajda Szilárd hegymászó.

Bízom benne, hogy egy sikeres csúcsmászást követően együtt ünnepelhetünk - tette hozzá Suhajda Szilárd.

A Lhoce a Mount Everesttől délre található, főcsúcsa 8516 méter, ezzel a negyedik legmagasabb hegy a világon.

A Nepál és Kína határán emelkedő hegyet 1956-ban mászták meg először egy svájci expedíció tagjai. A csúcsra vezető, úgynevezett nepáli normál útvonal áthalad a Khumbu-jégesésen, a meredek Lhoce-falon, a kőhullásnak kitett Reiss-kuloáron (avagy Lhoce-folyosón), legfőbb nehézségét azonban az extrém magasság jelenti. A csúcsrégióban ugyanis harmadannyi levegő jut a tüdőbe minden egyes lélegzetvételre, mint a Kárpát-medence magasságában.

Borítókép: Suhajda Szilárd hegymászó, a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja az Everest alaptáborban 2017. április 7-én. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!