Tűzvész

2022.07.27. 15:40

Ezer hektáron ég az erdő a Ceské Svycarsko Nemzeti Parkban

Tűzoltó helikoptereket vetettek be a cseh-német határon fekvő Ceské Svycarsko (Cseh Svájc) Nemzeti Parkban, hogy megakadályozzák a vasárnap óta a térségben pusztító erdőtüzet. A helyszínen dolgozó tűzoltók száma már meghaladja az ötszázat –jelentette a prágai közszolgálati rádió szerda reggel.

 Milan Rudolf, a régió tűzoltóságának szóvivője a rádióban elmondta, hogy kedden délután a két cseh helikopter mellé egy lengyel helikopter is érkezett, míg szerda reggel Szlovákiából és Olaszországból is helikopterek érkeztek, amelyek azonnal bekapcsolódnak a tűzoltásba.

A legfrissebb jelentések szerint továbbra is mintegy 1000 hektárnyi erdő ég Prágától 70 kilométerre nyugatra, s a füst, az erdőtűz szagát a cseh fővárosban is érezni. 

A Hrensko település melletti cseh-német közúti határátkelő zárva van. Bár szerdára virradóra a tűz nem terjedt tovább, de miután reggel újra felélénkült a szél, a tűzoltók nagyon veszélyesnek tartják a helyzetet – fejtette ki a szóvivő.

Hrensko, 2022. július 27. Erdõtüzet oltanak helikopterrõl a Ceské Svycarsko (Cseh Svájc) Nemzeti Parkban, Hrensko környékén 2022. július 27-én. MTI/AP/CTK/Ondrej Hajek
Forrás: Ondrej Hajek

Amint arról már beszámoltunk, a nyugat-csehországi erdőtűz keddre virradóra átterjedt Németország (a Szász-Svájc Nemzeti Park) sziklás-erdős területére is. A német hírügynökség jelentése szerint szerda reggel a tűz mintegy 250 hektáron égett Németországban.

Szerda reggelig mintegy 450-en kényszerültek elhagyni lakhelyüket három, a tűz által veszélyeztetett településen. Az apró falvakat - Mezná, Mezní Louka, Hrensko, Vysoká Lípa - és a kedvelt turisztikai térségben lévő különféle üdülőházakat a tűzoltóság és a rendőrség felügyeli. Kiürítették a térségben lévő nyári gyerektáborokat is.

Ústí régió vezetése pedig szerdától teljes egészében lezárta a nemzeti parkot, és megtiltotta az erdők látogatását az egész térségben.
Zdenek Nekula mezőgazdasági miniszter közölte: már az éjjeli órákban elkezdték a tűz által sújtott terület körbeszántását, hogy ezzel is akadályozzák a tűz továbbterjedését.

Borítókép: Erdőtüzet oltanak helikopterről a Ceské Svycarsko (Cseh Svájc) Nemzeti Parkban, Hrensko környékén 2022. július 27-én. Fotó: MTI/AP/CTK/Ondrej Hajek


 

Címkék#erdőtűz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!