Erősödhetnek a tünetek

2022.08.31. 17:15

Allergiások, figyelem: tetőzik a pollenszezon

A napokban várható a parlagfűpollen-szezon tetőzése – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Országosan nagyon magas a pollenterhelés, 

helyenként akár extrém magas is lehet a parlagfű virágporának koncentrációja 

– írták, hozzátéve, a héten a megerősödő szél tovább fokozhatja a pollenterhelést, amelyen az átmeneti záporok sem enyhítenek számottevően.

Idén a parlagfű virágzását az aszály késleltette, ezért egészen az utolsó augusztusi hétvégéig az allergiások enyhébb tüneteket tapasztalhattak, mint a korábbi években. Augusztus utolsó napjaiban azonban a parlagfű pollenkoncentrációja gyors ütemben emelkedett, országosan elérte a nagyon magas szintet – tudatták.

A napi parlagfűpollen-koncentráció maximumok alakulása (db/m3/nap)
 

Felhívták a figyelmet arra, hogy 

 

az elkövetkező két hétben továbbra is erős tünetekre számíthatnak a parlagfűpollenre érzékenyek.

 

Az NNK azt javasolja, hogy az allergiások lehetőség szerint ne végezzenek fizikai munkát a szabadban, fokozottan ügyeljenek a gyógyszerek szedésére, és kövessék nyomon a szervezet polleninformációs szolgáltatását, amely naponta frissülő térképes előrejelzéssel segíti az allergiásokat és a szakorvosokat.

A gyakori hajmosással, a nedves portörléssel, a ruhák beltéri szárításával, maszkviseléssel és a megfelelően időzített – a kora reggeli vagy esti órákban történő – szellőztetéssel tovább csökkenthetők a parlagfűpollen által okozott tünetek – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!