Szárazság

2022.08.11. 11:36

Erdőtüzek pusztítanak Franciaországban, ezreket menekítettek ki otthonukból

Ismét heves erdőtűz terjedt szerdán a délnyugat-franciaországi Gironde régióban, a Bordeaux-tól negyven kilométerre délre fekvő Landiras településtől délkeleti irányba, házakat pusztítva el és ezreket kényszerítve otthonuk elhagyására.

Erdőtűz pusztít a franciaországi Belin-Béliet település környékén 2022. augusztus 9-én MTI/EPA/Gironde megyei tűzoltóság

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Gironde megyei tűzoltóság

Több mint ezer tűzoltó harcolt a lángokkal, amelyek több mint hatezer hektárnyi területet emésztettek fel, és továbbra sem sikerült őket megfékezni. Az oltásnál speciális repülőgépeket is bevetettek.

Európa többi részéhez hasonlóan Franciaország is egymást követő hőhullámoktól és súlyos aszálytól szenved. Országszerte erdőtüzek tucatjai pusztítanak, köztük legalább négy súlyos tűzvész.

Apokaliptikus képek érkeztek Franciaországból
Forrás: MTI/EPA/Gironde megyei tűzoltóság

A Gironde régióbeli Hostens faluban a lángok közeledtével a rendőrség házról házra járva szólította fel a helyieket a távozásra. Camille Delay az élettársával és a fiával menekült, két macskájukkal, tyúkjaikkal és a ház biztosítási papírjaival.

 

A faluban mindenki felmászott a tetőre, hogy lássa, mi történik. Először csak enyhe füstszagot éreztünk, tíz perc múlva hatalmas füstfelhő borult a falura

 

– mondta.

A vastag füstfelhők miatt rosszak a látási viszonyok, így mindkét irányban leállították a forgalmat a Bordeaux-t a spanyol határ közelében fekvő Bayonne-nal összekötő autópályán.

Sokfelé tombolnak tüzek

Portugáliában megközelítőleg 1200 tűzoltó küzdött a lángokkal nyolc repülő segítségével Covilha hegyvidéki területen, Lisszabontól mintegy 280 kilométernyire északkeletre, ahol vasárnap óta több mint háromezer hektárnyi erdő égett le.

Spanyolországban és Görögországban szintén számos tűz keletkezett az elmúlt három hétben.

Spanyolországban sem sokkal jobb a helyzet
Forrás: MTI/EPA/EFE/Raúl Sanchidrian

Júliusban hatalmas erdőtüzek pusztítottak Gironde-ban, több mint húszezer hektárnyi erdő égett le, és átmenetileg negyvenezer ember kényszerült elhagyni az otthonát.

 

A hatóságok szerint a legutóbbi erdőtüzeket az okozta, hogy a korábbi tüzek tovább parázslottak a tőzeges talajban.

 

A dél-franciaországi Lozere és Aveyron megyében szintén erdőtüzek pusztítanak. A nyugati országrészben fekvő Maine-et-Loire megyében több mint 1200 hektár égett le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!