Riasztó adatok

2022.09.03. 07:00

A pandémia óta megemelkedett a dohányosok száma

Számottevően emelkedett a dohányzók száma Németországban a koronavírus-járvány kezdete óta - derül ki a németországi dohányosok szokásait országos szinten, széles körben vizsgáló felmérés (Deutschen Befragung zum Rauchverhalten - Debra) friss adataira hivatkozva.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Jelenleg a 14 év feletti németek több mint egyharmada (34,5 százalék) dohányzik saját bevallása szerint, miközben a pandémia előtt, 2020 elején még csak 27 százalékuk volt dohányos.

Daniel Kotz járványkutató, a Debra igazgatója 

ijesztőnek nevezte a dohányzók arányának emelkedését. 

A szakember ezt a tendenciát elsősorban a volt dohányosok visszaesésének tulajdonítja. Ők a Covid-19-járvány okozta stressz és szorongás miatt kezdtek újra dohányozni. Christina Rummel, a német dohányzáskutató központ ügyvezető igazgatója biztatónak nevezte, hogy az 1970-1990-es években tapasztalt tendenciával ellentétben egyre csökken a dohányzó vagy a dohányzást akár csak elkezdő fiatalok száma. Hozzátette: az idősebb felnőtteknél ezzel ellentétes irányzatot figyeltek meg.

Katrin Schaller, a heidelbergi Német Rákkutató Központ munkatársa szerint Németországnak szigorúan fel kell lépnie a reklámok és az automatákból történő értékesítés ellen, s kifogásolta, hogy "a dohányosoknak túl kevés ösztönzőt kínálnak a dohányzásról való leszokásra", s hozzátette: a gyártók ráadásul egyre több új terméket dobnak piacra, például e-cigarettákat, hevítőrudakat vagy a leszokást úgymond segítő nikotinos tasakokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!