Emblematikus termék

2022.09.12. 11:52

Októbertől már nem kell nélkülözniük a franciáknak kedvenc mustárukat

A hiányt az a hőhullám váltotta ki, amely 2021-ben elpusztította a kanadai mustármagtermés mintegy felét, innen szállítják ugyanis Franciaországba a vetőmag 80 százalékát.

Mustárbolt a rue de la Chouette-nél 2018. október 27-én (Photo by ESCUDERO Patrick / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)

Forrás: Hemis/AFP

Fotó: ESCUDERO Patrick

Októberben ismét lesznek a francia áruházi polcokon dijoni mustáros üvegek - ígérték a francia termelők.

Franciaország élelmiszerboltjaiban alig kapni Burgundia fővárosának emblematikus termékét, a híres dijoni mustárt. "Háztartásonként egy üveg vásárolható" - áll a korlátozást jelző feliratok a polcokon.

A jóval az ukrajnai háború előtt jelentkező hiányt az a hőhullám váltotta ki, amely 2021-ben elpusztította a kanadai mustármagtermés mintegy felét. Az észak-amerikai ország, a világ elsőszámú mustármagtermesztője szállította Franciaországba a vetőmag 80 százalékát, a fennmaradó 20 százalékot teljes egészében Burgundiában termesztik.

"Nagyon fontos a hazai arányt növelni, hogy szembeszállhassunk a különböző országokat sújtó éghajlati kihívásokkal" - mondta az AFP francia hírügynökségnek Luc Vandermaesen, a mustármagtermesztőket és mustárgyártókat tömörítő Burgundiai Mustárszövetség (ABM) elnöke.

A dijoni mustármagtermesztés a középkor óta nagy hírnévnek örvend. A rovarkárok - amelyet a már betiltott vegyszerekkel nem lehetett felszámolni - elszaporodása azonban harmadára 12 ezer tonnáról 4000-recsökkentette a termést 2017 és 2021 között, holott az ágazat szükséglete 16 ezer tonna.

Júniusban felhívást intéztek a helyi termelőkhöz, hogy két és félszeresére, 4000 hektár helyett 10 ezerre növeljék a vetésterületet. A termelők motiválása érdekében több mint duplájára emelték a mustármag árát.

A felhívás meghallgatásra talált, a vetésterület meghaladta a tízezer hektárt, a termesztők száma 160-ról több mint 500-ra nőtt - mondta el Jérome Gervais, a Cote d'Or mezőgazdasági kamara mustárszakértője.

A polcokon tehát már októberben ott lesz a mustár, hála az idei burgundiai termésnek, majd 2023 elején teljesen megszűnik a hiány - mondta Luc Vandermaesen.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!