Ez beválik

2022.09.04. 10:40

Poloskák ellen próbálja ki a Drakula-módszert!

Hamarosan behúzódnak a lakásokba ezek a roppant bosszantó rovarok. A poloskák ellen sokan házi módszerekkel védekeznek. Ez a drasztikus, ám mégis filléres és környezetbarát megoldás verhetetlen, mutatjuk!

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A poloskák jó néhány éve már minden ősszel megkeserítik az életünket. Ennek az invazív rovarnak egyelőre semmilyen természetes ellensége nincsen hazánkban. Ráadásul az enyhe telek miatt minden évben egyre több van belőlük. Ahogy beköszönt a hűvösebb idő, a poloskák elkezdik keresni az áttelelésükhöz alkalmas helyet. Fészerekben, farakásokban tanyáznak, és tucatjával próbálnak bejutni a házakba, lakásokba is. Jobb, ha előre felkészülünk a támadásra.

A vegyszer nem megoldás…

Szeptembertől a poloskák az ajtó melletti falakon, teraszon állnak lesben; egyetlen ajtónyitással máris bejutnak a házba, hiába van szúnyogháló a nyílászárókon. Bár országszerte nem mindenhol egyforma mértékű az invázió, mindenhova bőven jut a bosszantó rovarból; így a védekezés mindenkinek problémát okoz.

Mivel rengetegen vannak, sokan nem tartják járható útnak a vegyszeres irtást, hiszen anyagilag nem lehet bírni, másfelől senki nem szeretne állandó vegyszerpermetben élni. Megfogni, agyoncsapni nem lehet őket, hiszen védekezésképpen rettenetes bűzfelhőt bocsátanak ki magukból; így jobb, ha nem az irtásukkal, hanem a távoltartásukkal próbálkozunk.

Poloskák ellen fokhagyma a nyerő!

Kiderült, hogy a büdös bogarak ellen leghatásosabb szer a fokhagyma! Nem véletlen hívják ezt a filléres poloskaűző keveréket Drakula-módszernek. Ezúttal vámpírok helyett a poloskák kerültek célkeresztbe – és ez a permet valóban hosszú időre elriasztja őket. A fokhagymás védekezésnek egyetlen hátulütője, hogy a fokhagymaszagot nem csupán a poloskák nem viselik el, számunkra is kellemetlen. Ezért ezt a keveréket érdemes inkább odakint, az ablakok, ajtók körül, vagy a teraszon, erkélyen használni.

Garlic,Cloves,And,Bulb,In,Vintage,Wooden,Bowl
A fokhagymától messzire menekülnek a büdös poloskák
Forrás: Shutterstock

Mi kell hozzá? 

Szükség lesz két nagy fej fokhagymára, egy tasak fokhagymaporra, és fél liter vízre. Reszeljük le a fokhagymát, és adjuk a vízhez; majd tegyük bele a szárított fokhagymaport is. Alaposan keverjük össze, és hagyjuk állni 24 órát, hogy a fokhagyma illóanyagai beleoldódjanak a vízbe.

A permetet másnap szűrjük le, és öntsük át egy spriccelős flakonba. Fújjuk körbe vele kívül a falat, a nyílászárókat, párkányokat. Ha tudjuk, hol szeretnek tanyázni a poloskák a teraszon, oda mindenképpen nagyobb adagot juttassunk a permetből. Néhány naponta érdemes megismételni a kezelést. Már az első alkalom után látványosan kevesebb poloska akar majd bejutni a lakásba! A módszer olcsó, és teljesen vegyszermentes, érdemes tehát tenni vele egy próbát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!