nyuszi, hopp

2019.08.08. 12:08

271 métert tett meg a kínai holdjáró az égitesten

A Jáde Nyúl 2 (Yutu-2) elnevezésű kínai holdjáró tudományos felfedezéseket tesz az ismeretlen területen.

(190118) -- CHENGDU, Jan. 18, 2019 (Xinhua) -- CHINA-CHENGDU-CHANG'E-CAMERA (CN) Staff members of Institute of Optics and Electronics of the Chinese Academy of Sciences examine the topographical camera installed on the lander of the Chang'e-4 probe in Chengdu, southwest China's Sichuan Province, Jan. 17, 2019. The topographical camera installed on the lander of the Chang'e-4 probe is responsible for both taking colorful high-resolution images on the lunar surface and monitoring the lunar rover Yutu-2. China's Chang'e-4 lunar probe, comprising a lander and a rover, landed on the far side of the moon on Jan. 3, 2019. (Xinhua/Liu Kun)

Forrás: AFP

Fotó: Xinhua/Liu Kun

A Csang'o-4 űrszonda leszállóegysége és holdjárója is alvó módozatra kapcsolt a holdi éjszaka idejére szerdán a Kínai Nemzeti Űrügynökség központjának közlése szerint.

A Csang'o-4 űrszonda januárban landolt a Kármán Tódor magyar-amerikai fizikusról, repülőmérnökről elnevezett 180 kilométer széles Von Karman-kráterben és útnak indította a Jáde Nyúl 2 (Yutu-2) elnevezésű holdjárót.

Ez a kráter a 2300 kilométer széles Déli-sark-Aitken-medencében fekszik a Hold távoli oldalán.

A Jáde Nyúl 2 (Yutu-2) elnevezésű holdjáró a Holdon
Fotó: Xinhua/China National Space Administration / AFP

A Holdon egy nap 14 földi nap hosszúságú, ugyanígy az éjszaka is.

A Csang'o-4 a napenergia hiánya miatt vált alvó módba az éjszakák alatt.

Ilyen tipográfiai kamerákat használnak a Chang'e-4 szondán
Fotó: Xinhua/Liu Kun / AFP

A leszállóegység és a holdjáró tudományos műszerei remekül működtek a Holdon a nappal során, egy tudományos adatmennyiséget már leküldött a szonda a Földre elemzésre.

Borítókép: a Kínai Tudományos Akadémia Optikai és Elektronikai Intézetének munkatársai megvizsgálják a Chang'e-4 szonda földterületére felszerelt topográfiai kamerát

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!