Veszélyeztetett állat

2020.06.14. 21:38

A korábban becsültnél sokkal több levesteknős él egy szigeten

Az ausztrál Raine-szigeten él a közönséges levesteknősök (Chelonia mydas) legnagyobb kolóniája. Egy új felmérés szerint azonban számukat korábban alábecsülték, csaknem kétszer annyian is lehetnek, mint eddig gondolták.

Forrás: Shutterstock

A teknősök számát a nőstények kivájta fészkek száma alapján becsülik fel. Azzal is próbálkoztak, hogy megjelölték a tojásokat, de ez a módszer teljesen megbízhatatlannak bizonyult.

Ausztrál kutatók most meglepő eredményre jutottak, miután drónos megfigyeléssel pontosabban fel tudták becsülni a populációt. Szerdai bejelentésük szerint

mintegy 64 ezer közönséges levesteknős él a Nagy-korallzátonynál fekvő Raine-szigeten

ez a szám jóval nagyobb az eddig véltnél.

Richard Fitzpartick, a Biopixel Oceans Foundation kutatója közleményében azt írta, hogy korábban alaposan alábecsülték a tényleges adatokat, a populáció valódi nagysága az eddig gondoltnak 1,73-szorosa lehet.

A bejelentés jó hír a közönséges levesteknősök csökkenő száma miatt aggódó tudósoknak.

A veszélyeztetett állatok listáján szereplő teknősöket sok országban védik, a befogásuk is illegális, és a fészkelőhelyeik is védelmet élveznek. Arról azonban nehéz pontos képet nyerni, hogy milyen hatása van a védelemnek a faj fennmaradására.

Hétből hat tengeriteknősfajt a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolt a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN).

Borítókép: közönséges levesteknős (Chelonia mydas)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!