Eltávolodunk egymástól

2019.01.05. 12:56

A lányok gyakrabban magányosak

A magány előidézője lehet mások mellett a nagyvárosi lakhely, a szegénység, egy-egy problémás élethelyzet, mint például a betegség, családi feszültségek, a gyász, vagy a zaklatás.

A brit statisztikai hivatal friss felméréséből kiderül, hogy a fiatal nők nagyobb eséllyel érzik magányosnak magukat, mint a férfiak. A maga nemében egyedülálló adatsor szerint minden tizedik szigetországi fiatal gyakran magányos – foglalja össze az eredményeket a csalad.hu cikke.

A helyzetet bonyolítja, hogy a magányosság érzéséhez egyfajta stigma is tapad, nem csoda, ha a fiatalok kifejezetten félnek tőle, és attól, hogy magányukat kudarcként értékeli a világ – mutat rá az írás.

Ismertetik: a brit statisztikai hivatal (ONS) 10-24 évesek körében végzett kutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek 11 százaléka gyakran, 34 százaléka pedig alkalmanként magányosnak érzi magát,

és inkább a lányok szembesülnek ezzel az érzéssel.

A szakemberek szerint elsősorban a változások hozzák elő a magány érzését.

„Megvizsgáltuk, a gyerekek és a fiatalok milyen gyakran és miért magányosak. Fontos szerepet játszanak a változások, például az átmenet az általánosból a középiskolába vagy később onnan az egyetemre, illetve a felnőtt lét első évei” – idézi a cikk az ONS munkatársát, Dawn Snape-t, aki a BBC-nek nyilatkozott.

Nem meglepő, hogy a magány további kiváltó okai között szerepel a nagyvárosi lakhely, a szegénység, illetve a problémás élethelyzetek – betegség, családi feszültségek, gyász, vagy zaklatás – is. Gondot jelent a magánytól való félelem is:

főleg a fiatal korosztályban a magányt könnyen a beilleszkedési problémával és a népszerűtlenséggel azonosítják.

Jelentős a közösségi média szerepe is, ami egyrészt segíthet a kapcsolattartásban, másrészt lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok elfedjék vele a magányukat. Ugyanakkor a megkérdezettek közül nem kevesen mondták azt, hogy a közösségi oldalak a kitaszítottság érzetét kelthetik, illetve a valódi barátság helyett művi kapcsolatokat táplálhatnak.

Borítókép: illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!