szennyezés

2020.03.15. 15:19

A ruhák viselésével, nem a mosással kerül több mikroszál a környezetbe

A ruhatervezőknek és gyártóknak fontos szerepük van abban, hogy megelőzzék a mikroszálak környezetbe jutását.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ironika

A ruhák viselésével több mikroszál kerül a környezetbe, mint a mosásukkal – állapította meg egy új kutatás.

Az olasz nemzeti kutatási tanács polimerekkel, kompozitokkal és bioanyagokkal foglalkozó intézetének (IPCB-CNR) kutatói és a Plymouthi Egyetem tudósai négy különböző polieszter ruhadarabot hasonlítottak össze, és megvizsgálták, mennyi mikroszálat bocsátanak ki magukból viselés és mosás közben.

Az eredmények szerint a szövetből grammonként akár 4000 szövetszál is elszabadul a hagyományos mosással, miközben grammonként 400 szövetszál távozik egy ruhadarabból mindössze 20 percnyi átlagos viselés során – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Egy ember tehát évente csaknem 300 millió poliészter mikroszálat juttathat a környezetébe a ruhái mosásával, és több mint 900 milliót a levegőbe, azzal, hogy hordja a ruhákat.

Ráadásul lényeges különbséget tapasztaltak attól függően, hogyan készültek a ruhadarabok. A kutatók szerint a ruhatervezőknek és gyártóknak fontos szerepük van abban, hogy megelőzzék a mikroszálak környezetbe jutását.

Az Environmental Science and Technology című szaklapban bemutatott tanulmány a tudósok olyan korábbi kutatásain alapult, amelyek azt vizsgálták, mekkora szövetmennyiség szabadul fel a mosási folyamatok során.

„Az elmúlt időszakban egyre több bizonyítékot találnak a szintetikus mikroszövetek jelenlétére mind vízi környezetben, mind a légkörben. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy kísérletsorozattal megvizsgáljuk a ruhadarabokból ebbe a két környezetbe kerülő mikroszálak mennyiségét” – mondta el Francesca De Falco, az IPCB-CNR kutatója, a tanulmány fő szerzője.

Ez a szennyezettségnek olyan típusa, amellyel főként a forrásnál, magánál a szövetnél lehet felvenni a versenyt a tudós szerint. Megvizsgálták a különböző textilek hatását is, az eredmények szerint pedig a nagyon tömör szerkezetű textilek, mint a szövött anyagok, amelyeknek fonalai erősen sodrottak és folyamatos szálakból állnak, kevesebb mikroszálat bocsátanak ki a vízbe és a levegőbe is – fejtette ki De Falco.

A vizsgálatok során a poliészter és pamut ruhadarabok engedték ki magukból a legtöbb szövetet mosás és viselés során is, a szövött poliészter pedig a legkevesebbet.

A szakértők szerint a korábban a mikroműanyag-szennyezés területén végzett kutatások alábecsülték a szintetikus textilek fontosságát, mivel nem vették számításba a közvetlenül a levegőbe kerülő szálmennyiséget.

Richard Thompson, a Plymouthi Egyetem kutatója kiemelte: eredményeik fontos üzenettel szolgálnak a divatipar számára, kiemelve a fenntartható dizájn jelentőségét.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!