Ország-világ

2020.07.14. 19:21

A vakcinafejlesztés szempontjából ígéretes ellenanyagot azonosítottak

Amerikai kutatók egy olyan gént találtak, amely talán meg tudja akadályozni a vírus hozzákapcsolódását a megfertőzendő sejtekhez.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Mongkolchon Akesin

A koronavírus elleni vakcinák fejlesztése szempontjából ígéretes ellenanyagot azonosítottak amerikai kutatók, akik a Science című tudományos folyóiratban ismertették az eredményeiket.

A koronavírus ellen készülő vakcinák jelentős részének vizsgálata mostanra elérte a klinikai fázist. A leghatékonyabb ellenanyagválaszhoz szükséges molekuláris sajátosságok feltérképezése azonban még mindig tart.

A SARS-CoV-2 koronavírus úgynevezett receptorkötő domén (RBD) segítségével kapcsolódik a megfertőzendő sejtek felszínén kifejeződő ACE2-receptorhoz. A tanulmány szerint a kutatók nagy erőkkel keresik és már sikerült is felfedezniük néhány olyan antitestet, amely képes megcélozni ezt az RBD-t és blokkolni az ACE2-höz való kapcsolódást.

A kaliforniai Scripps Kutatóintézet szakemberei 294 ilyen ellenanyagot tanulmányozva mutatták ki, hogy az IGHV3-53 nevű gén a leggyakrabban alkalmazott IGHV gén a vírus felületén lévő tüskeszerű fehérjék RBD-jének megcélzására.

A szakemberek mostani eredményei nagy reményekkel kecsegtetnek a vakcinafejlesztés területén.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!