még nincs neve

2021.06.22. 18:54

A világ harmadik legnagyobb drágakövét bányászták ki Botswanában

A világ harmadik legnagyobb drágakövének tartott, 1098 karátos gyémántot bányásztak ki Botswanában – közölte a De Beers bányakonszern és a kormány.

Botswana President Mokgweetsi Masisi (R) holds a gem diamond in Gaborone, Botswana, on June 16, 2021. - Botswanan diamond firm Debswana said on June 16, 2021 it had unearthed a 1,098-carat stone that it described as the third largest of its kind in the world. The stone, found on June 1, 2021 was shown to President Mokgweetsi Masisi in the capital Gaborone. (Photo by Monirul Bhuiyan / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Monirul Bhuiyan

A drágakövet szerdán adta át Mokgweetsi Masisinek, Botswana elnökének Lynette Armstrong, az ország legnagyobb gyémántbányája, a Debswana megbízott ügyvezető igazgatója.

Ez a harmadik legnagyobb drágakő a 3106 karátos, 1905-ben Dél-Afrikában bányászott Cullinan gyémánt és az 1109 karátos Lesedi La Rona gyémánt mögött, amelyet 2015-ben Botswanában találtak.

– A Debswana 50 éve tartó működése során ez a legnagyobb kibányászott gyémánt – mondta Armstrong.

Előzetes elemzéseik szerint ez a világ harmadik legnagyobb drágaköve.

Az igazgató szerint még döntést kell hozniuk arról, hogy a De Beers hálózatán keresztül adják-e el, vagy az állami tulajdonú Okavango gyémántvállalaton keresztül.

Lefoko Moagi ásványügyi miniszter elmondta, az egyelőre még név nélküli gyémánt 73 milliméter hosszú, 52 milliméter széles és 27 milliméter vastag. Hozzátette: a kő felfedezése nem is jöhetett volna jobbkor, hiszen a koronavírus-járvány súlyosan érintette a gyémánteladást is.

Borítókép: Mokgweetsi Masisi, Botswana elnöke a hatalmas nyersgyémánttal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!