A kihalás szélén

2021.09.21. 07:05

Alig három év alatt majdnem harmadával csökkent a koalák száma

A jelentés adatai szerint az egyedszám 2018 óta több mint 82 ezerről alig 32 ezerre csökkent.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Három év alatt harminc százalékkal csökkent Ausztrália koalapopulációja az Ausztrál Koala Alapítvány környezetvédelmi szervezet szerint. A legnagyobb visszaesés Új-Dél-Wales államban tapasztalható. A területen ugyanis 41 százalékkal kevesebb koala él, mint 2018-ban. A szakemberek szerint a csökkenéshez jelentősen hozzájárultak az erdőtüzek 2019 és 2020 között.

Az alapítvány vezetője, Deborah Tabart szerint az erdőtüzek miatti veszteség meghatározó tényező, de csak egy darabja a kirakósnak.

A drasztikus csökkenés, amelynek szemtanúi vagyunk, az aszályok, a hőhullámok és az állatok ivóvízhiánya miatt történik – fogalmazott.

A természeti hatásokon túl Tabart kiemelte az emberi tevékenység közvetlen hatásait is. A földterületek irtása ugyanis halálos a koalapopulációk számára. Az elmúlt években pedig hatalmas mértékű földirtás történt Új-Dél-Wales és Queensland délkeleti részén mezőgazdasági, bányászati és lakásépítési céllal.

A koalapopulációk nagyságát választókerületenként is értékelték. Az eredmények azt mutatták, hogy az állatok a 128 választókerületből 47 kerületben már teljesen kihaltak annak ellenére, hogy az érintett területeken egykor támogatták a populációk védelmét.

Az Ausztrál Koala Alapítvány arra biztatja a lakosságot, hogy forduljanak a helyi képviselőkhöz, és követeljenek nagyobb védelmet az állatoknak a Koala Protection Act, vagyis a koalavédelmi törvény keretében. Ennek hatályba lépése esetén ugyanis a valaha elért legnagyobb védelmi szintet kell biztosítani a fajnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!