Váratlan felfedezés

2020.10.27. 10:09

Az Empire State Buildingnél is magasabb korallképződményre bukkantak

Tengerkutatók 120 év óta először felfedeztek egy eddig ismeretlen, önmagában álló óriási korallképződményt az ausztráliai Nagy-korallzátonyon.

Forrás: Shutterstock

Az újonnan felfedezett korallzátony 500 méter magas, vagyis magasabb, mint a New York-i Empire State Building vagy a Kuala Lumpur-i Petronas felhőkarcoló

közölte a Schmidt Ocean Institute alapítvány.

A Falkor kutatóhajón dolgozó tudósok, akik egy éven át kutatják a tengert Ausztrália körül, egy hete bukkantak az óriási korallzátonyra, amelyet egy interneten élőben közvetített merülésen tekintettek meg közelről is vasárnap.

A korallzátony 1,5 kilométer széles a talapzatánál, csúcsa pedig 40 méterrel a tengerszint alatt végződik. A térségben legutóbb 120 éve fedeztek fel és mértek le hét önmagában álló korallzátonyt.

A váratlan felfedezés megerősíti, hogy óceánjainkban továbbra is találunk ismeretlen képződményeket és új fajokat, és a modern technológiáknak köszönhetően most minden korábbinál jobb lehetőségeink vannak a felfedezésükre

mondta Wendy Schmidt, az intézet egyik alapítója.

A Great Barrier Reef a világ legnagyobb, 344 ezer négyzetkilométeres korallzátony-rendszere, valamivel nagyobb, mint Olaszország.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!