eldőlt

2018.11.13. 14:24

Bármilyen finom is egy étel, az ízét nem lehet levédetni

Hiába különleges a Heksenkaas krémsajt íze, a termék nem számít műalkotásnak.

A Heksenkaas zöldfűszeres krémsajtot 2007-ben alkotta meg egy holland zöldségkereskedő, aki átadta a szellemi tulajdonra vonatkozó jogokat a Levola nevű cégnek. A Levola és egy konkurens cég, a Witte Wievenkaas nevű krémsajtot egy hollandiai szupermarketlánc számára előállító Smilde között jogvita tört ki. A Heksenkaas előállítói szerint ugyanis a másik cég megsértette szerzői jogaikat, amikor lemásolta termékük ízét.

Az ügyben ítéletet hirdető Európai Bíróság azonban kimondta, hogy

nem részesülhet szerzői jogi védelemben egy élelmiszer íze, ugyanis egyelőre nincsen lehetőség annak pontos és objektív azonosítására, tehát nem is különböztethető meg más hasonló termékek ízétől.

Egy élelmiszer íze csakis akkor részesülhetne ilyen típusú védelemben a vonatkozó uniós irányelv értelmében, ha ezen íz „műalkotásnak”, eredeti szellemi alkotásnak minősülne.

Hangsúlyozták: ellentétben például a zeneművekkel vagy a filmekkel, az élelmiszerek ízének azonosítása lényegében ízérzeteken és -tapasztalatokon alapul, amelyek szubjektívek és változóak, függenek például a kóstoló korától, étkezési preferenciáitól, táplálkozási szokásaitól, de más tényezőktől is.

Borítókép: Shutterstock / Christy Thompson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!