Járvány

2020.05.20. 11:15

Bebizonyosodott, hogy a védőtávolság betartásával a zenélés sem veszélyes

Tudományos kutatás bizonyítja, hogy a koncertek és előadások során a zenészek által kilélegzett levegő csak alacsony fertőzési kockázatot jelent.

APA6332770-2 - 30122011 - WIEN - ÖSTERREICH: ZU APA-TEXT KI - Dirigent Mariss Jansons während der Generalprobe zum Neujahrskonzert 2012 der Wiener Philharmoniker am Freitag, 30. Dezember 2011, im Wiener Musikverein. Wie jedes Jahr wird das Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker auch am 1. Jänner 2012 in vielen Ländern live im Fernsehen zu sehen sein. APA-FOTO: ANDREAS PESSENLEHNER (Photo credit should read "ANDREAS PESSENLEHNER/APA-PictureDesk via AFP")

Forrás: AFP/APA

Fotó: ANDREAS PESSENLEHNER

A koncertek és előadások során a zenészek által kilélegzett levegő csak alacsony fertőzési kockázatot jelent – közölte a Bécsi Filharmonikusok, amelynek részvételével tudományos kutatást végeztek a témában.

Azt vizsgálták, milyen messzire terjed el a zenészek által kilélegzett levegő. Ehhez szondákat helyeztek el az orrukban. Vonósoknál a játék során keletkező „lélegzetfelhő” mérete nem változott a nyugalmi állapotú légzéshez képest. A rézfúvósoknál kavargott a kilélegzett levegő, a felhő mérete azonban nem nőtt. Legtávolabb, 75 centiméterre a fuvolás által kilélegzett levegő jutott. A hangszerek nyílásaiból is „alig, vagy csak alig észlelhető aeroszol” távozott – a fuvolát kivéve.

Fritz Stern, a kutatás vezetője kiemelte: a művészek által kilélegzett levegő 80 centiméternél nagyobb távolságra nem jutott.

A Bécsi Filharmonikusoknál végzett tesztek alátámasztják azokat a korábbi vizsgálatokat, amelyek szerint a zenekarban játszó zenészek esetében nincs nagyobb kockázata a koronavírus-fertőzöttségnek addig, amíg legalább egy méteres távolságra ülnek egymástól.

Ausztriában május végétől legfeljebb százfős közönség előtt már engedélyezik a színházi és zenei előadásokat, július elsejétől a közönség száma elérheti a 250 főt és megnyithatnak a mozik is. Augusztus elsejétől az ötszáz fős események is megtarthatók lesznek a tervek szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!