büszkeség

2019.01.06. 17:54

Csak tízéves, de már profin nyomja a világ egyik legnépszerűbb játékát

Nakamura Szumire lesz a legfiatalabb hivatásos gójátékos Japánban.

Elementary school 4th grade Sumire Nakamura competes against Yuta Iyama Kisei,a Japanese professional Go player, in a special match of Go event in Higashi Osaka City. Osaka Prefcture on Jan. 6, 2018. The Nihon Ki-in, Japan Go Association, announced that Nakamura is scheduled to become the youngest professional Go player on April 1 at the age of 10 on the previouse day. 9-year-old Nakamura is the daughter of professional Go player Shinya Nakamura. She is the first to become a professional player during the newly established special program for young talented players.( The Yomiuri Shimbun )

A Japán Gószövetség szombati közleménye szerint a jelenleg 4-es mesterfokozatú (négydanos) Nakamura Szumire betölti 10. életévét, mire április 1-jén hivatalosan is nyilvántartásba veszik profi gójátékosként.

A kislány egy másik lány, Fudzsiszava Rina rekordját dönti meg, akit kilenc éve 11 és fél évesen ismertek el hivatásos gójátékosként. Fudzsiszava tavaly megnyerte a nők rangos Honinbo-versenyét.

A gó egy 4000 éves kínai eredetű területfoglalós táblajáték, amelyet tízmilliók játszanak szerte a világban, de főleg Kelet-Ázsiában.

Szumire háromévesen kezdte a gójátékot, amely mélyen gyökerezik családjában. Negyvenöt éves édesapja, Nakamura Sinja kilencdanos, vagyis legmagasabb fokozatú gómester.

A lány jelenleg részt vesz egy speciális edzésprogramon, hogy úgymond egyenlő ellenfélként versenyezhessen kínai és koreai játékosokkal. A közelmúltban Dél-Koreában csiszolta játéktudását, de nemrég visszatért Japánba, hogy folytassa általános iskolai tanulmányait egy oszakai iskolában.

Borítókép: Nakamura Szumire játék közben /

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!