rendhagyó séfrangadó

2017.12.06. 14:47

Díjazzák a tetoválatlan szakácsokat

Új gasztronómiai díjat adnak át Párizsban jövő májusban – jelentette be Joe Warwick étteremkritikus, a World Restaurant Awards (A világ éttermei-díj) kreatív igazgatója és Andrea Petrini gasztronomiai újságíró, a zsűri elnöke kedden.

Warwick a The World's 50 Best Restaurants elnevezésű éttermi ranglista társalapítója volt 2002-ben, ám tíz éve kiszállt, Petrini egy évtizeden át, 2015-ig az 50-es étteremlista zsűrielnöke volt.

„Ez nem egy újabb étteremlista lesz” – közölték az alapítók, akik jövőre a filmes Oscar-díjak mintájára akarják kiválasztani többek között az év éttermét, az év új éttermét, az év innovatív éttermét, az év klasszikusát, vagyis azt a vendéglőt, amely legalább 50 éve nyílt és megőrizte a magas színvonalat.

Díjazzák az év eseményét, az ideiglenes és pop-up éttermeket, elismerést adnak a bor-, sör-, koktél-, kávé- és teaivással kapcsolatos „bölcs gondolatokért”, valamint bármilyen nagy horderejű dologért, ami megéri, hogy akár messzire is utazzunk érte.

Joe Warwick – aki egy évtizede dédelgeti a díj ötletét és már-már belenyugodott, hogy nem lesz belőle semmi – nem csak komoly kategóriákat tervez: lesznek kategóriák, melyek mosolyt csalnak az emberek arcára, de el is gondolkodtatják őket.

„Lesz elismerés az év tetoválatlan szakácsának, mert úgy tűnik, ma már mindenkinek kell egy kis tetoválás, aki be akar jutni az éttermi konyhák világába, de díjazzuk az év vörösboros vendéglőjét is, mert egyre nehezebb vörösboros menüpárosítást kínáló helyet találni”

- mesélte Petrini a Food and Wine Gazette magazinnak.

A díjakat odaítélő zsűrinek 100 tagja lesz, „világhírű séfek, világutazó gasztronómiai újságírók és ínyencek”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!