Prime Crust Zone

2020.10.29. 15:04

Eddig ismeretlen feketekorallfajokat fedeztek fel a Csendes-óceán mélyén

Három új feketekorallfajt fedeztek fel a kutatók a Csendes-óceán északi részének egy kobaltban és nikkelben gazdag területén, amely adottságai miatt a mélytengeri bányászat egyik kiemelt célpontja.

Black coral (Antipathes wollastoni), Tenerife, Canary Islands..

Forrás: Biosphoto

Fotó: Sergio Hanquet

A Zootaxa című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a virágállatokat a Mariana-árok és a Hawaii-szigetek között elterülő úgynevezett Prime Crust Zone mélytengeri hegyein és hegyvonulatain fedezték fel.

Dennis Opresko a Smithsonian Intézettől és Daniel Wagner a Conservation International nevű szervezettől mélytengeri élőhelyek után kutatva végzett vizsgálatokat a térségben, ahol a világon a legnagyobb koncentrációban fordul elő kobaltban gazdag ferromangán kéreg.

„Ezek a hosszú életű korallok olyanok, mint az óceán vörösfenyői. Nem csak lassan növekednek és sokáig elélnek, hanem fontos élőhelyként szolgálnak más fajok számára is” – mondta Wagner.

„Az élőhelyükön való bányászat a vesztüket okozhatja még azelőtt, hogy megismernénk a valódi jelentőségüket” – tette hozzá a szakember.

A Nemzetközi Tengerfenék Hatóság szerint a Prime Crust Zone területére Kína, Japán, Oroszország és Dél-Korea is kötött kitermelési szerződést.

A mélytengeri bányászat a még fel nem fedezett fajok elpusztításának veszélyét hordozza magában. Ez idáig az óceánfenék mindössze 20 százalékát sikerült feltérképezni.

A most felfedezett virágállatokat a vázuk színe miatt nevezik feketekoralloknak, ám rózsaszínnek, fehérnek vagy más színűnek is tűnhetnek a vázukra ránövő élő szövetek miatt.

A Conservation International szerint 2015-ben egy olyan mélytengeri feketekorallfajt fedeztek fel a Hawaii-szigetek környékén, amelynek egyedei több mint négyezer évig is elélnek. A Leiopathes annosára keresztelt faj az eddig ismert leghosszabb életű tengeri organizmus.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!