Pritzker-díj

2021.03.21. 07:28

Egy francia építészpáros nyerte el a legrangosabb építőművészeti kitüntetést

A párizsi székhelyű építészpáros, Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal kapta idén az elismerést.

French architects Anne Lacaton (L) and Jean-Philippe Vassal (R) pose at their worshop in Montreuil, outside Paris, on March 16, 2021. - The Pritzker Prize -- architecture's most prestigious award -- was awarded to French duo Jean-Philippe Vassal and Anne Lacaton for their affordable, eco-friendly spaces that prioritize the well-being of the many. (Photo by JOEL SAGET / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Joel Saget

A nyerteseket Tom Pritzker, az elismerést szponzoráló The Hyatt Foundation elnöke jelentette be.

„Legyen szó magán- és szociális lakásokról, kulturális és tudományos intézményekről, közterekről és városfejlesztésről, Lacaton és Vassal mindig a már létező struktúrák fényében gondolják újra a fenntarthatóságot, olyan projekteket létrehozva, amelyek a már rendelkezésre álló elemek számba vételével indulnak” – írták közleményükben a szervezők.

Lacaton szerint

a „jó építészet nyitott az életre. Nem szabad, hogy erőteljesen kifejező vagy hatást keltő legyen, hanem legyen valahogy ismerős, jól használható és gyönyörű, legyen képes csendben támogatni a benne zajló életet”.

A páros 1987-ban alapította meg a Lacaton & Vassal-t Bordeaux-ban, majd 2000-ben Párizsba költöztette át a vállalkozást.

Egyik legjelentősebb projektjük egy eredetileg a hatvanas évek elején emelt, 17 emeletes épület átalakítása volt 2011-ben. Az egyik betonhomlokzatot eltávolítva teraszokat és csodás panorámát kínáló hatalmas ablakokat alakítottak ki, hogy növeljék a lakóterületet.

A Lacaton & Vassal nevéhez fűződik továbbá a párizsi Palais de Tokyo múzeum 2012-es átalakítása is: csaknem 20 ezer négyzetméterrel növelték az intézményt, részben új, föld alatti terek kialakításával.

A 100 ezer dollár (31 millió forint) pénzjutalommal és egy bronzmedállal járó Pritzker Építészeti Díjat 1979-ben alapította a néhai vállalkozó, Jay A. Pritzker és felesége, Cindy.

Borítókép: Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!