Csak a Korán?

2018.11.15. 06:00

Egy irodalmi fesztivál apropóján tiltották be a fél világirodalmat Kuvaitban

Mintegy ezer mű – közöttük Fjodor Dosztojevszkij orosz író egyik klasszikusa – is a hatóságok tiltólistájára került az Arab-öböl menti országban szerdán kezdődött irodalmi fesztivál alkalmából – közölték a szervezők.

Szaad al-Anzi, a kuvaiti Nemzetközi Irodalmi Fesztivál vezetője elmondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy a tájékoztatási minisztérium 948 könyvet tiltott be.

A tiltólistára került művek közül a 19. századi Oroszországban játszódó, A Karamazov testvérek (1880) című Dosztojevszkij-regény az erkölcsöt, a szabad akaratot és Isten létezését kérdőjelezi meg – tette hozzá Anzi.

Dosztojevszkij egy növekvő listára került fel a mérsékeltnek számító, de egyre konzervatívabb politikájú és társadalmú arab országban.

Az elmúlt öt év alatt a tájékoztatási minisztérium több mint 4000 könyvet tiltott be.

Közöttük volt Victor Hugo A párizsi Notre-Dame (1831) és Gabriel García Márquez Száz év magány (1967) című regénye.

A 43. alkalommal megrendezett, november 24-ig tartó fesztiválon kiállított valamennyi művet a törvényeknek megfelelően egy cenzúrabizottság tekintette át. A 2006-ban elfogadott sajtó- és kiadói törvény alapján működő, a tájékoztatási minisztériumnak alárendelt bizottság szankciókat is kiszabhat a könyvkiadóknál és sajtóban dolgozó szerkesztőkkel szemben.

A törvény tiltja az iszlám vagy az igazságszolgáltatás „sértegetését”, a nemzetbiztonság fenyegetését, mindenféle „rendbontásra való ösztönzést”, illetve minden „erkölcstelen” cselekedetet.

Szeptemberben aktivisták két ízben is tiltakoztak a főváros utcáin a növekvő cenzúra ellen.

Az 1970-1990-es években Kuvait az al-Arabi nevű, az arab országokban nagy példányszámban terjesztett kulturális magazin és számos irodalmi és ismeretterjesztő könyv révén aktív könyvkiadó központnak számított. Az elmúlt években azonban az arab országokban kivételesnek számító általános választásokon megválasztott képviselőház többsége konzervatív vagy törzsi származású honatya.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!