All You Need Is Love

2021.08.21. 07:50

Eladják a Beatles fellépését egykor díszítő Aphrodité-szobrot

A szerelem és szépség görög istennőjét ábrázoló másfél méter magas alkotást világszerte csaknem 700 millió televíziónéző láthatta.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Akár 20 ezer fontot, vagyis 8,2 millió forintot is adhatnak augusztus 28-án, Liverpoolban egy aukción az Aphroditét-szoborért, amely a Beatles csaknem fél évszázaddal ezelőtti történelmi fellépésének egyik díszlete volt. A görög istennőt ábrázoló, üveggyapotból készült alkotás 1967-ben a világ első, műholdakkal közvetített televízióműsorában, az Our Worldben volt látható.

A BBC hírportálja azt is közzétette, hogy a szobor, amely cementszerű borításával olyan, mintha kőből lenne, akkor tűnt fel, amikor a Beatles Nagy-Britannia képviseletében szerepelt a műsorban. Az együttes azt a számot adta elő, amelyet John Lennon mindössze néhány nappal korábban írt, vagyis az All You Need Is Love című szerzeményt. A díszletet további részét léggömbök, virágok és szerpentinszalagok alkották. Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr pedig bárszékeken ülve zenélt. Az Aphrodité-szobor, amelyről úgy vélik, hogy egy díszleteket árusító boltból származott, Lennon mögött volt a felvételen.

Az 1967. június 25-i Our Worldben 19 ország művészei vettek részt, a műsort 25 országban sugározták. A Beatles előadását, amelynek a londoni Abbey Road Studios adott otthont, a BBC közvetítette. A közönség soraiban Mick Jagger, Keith Richards, Eric Clapton, Keith Moon, Marianne Faithfull és Graham Nash foglalt helyet.

Geoff Emerick hangmérnök, aki két Grammy-díjat is bezsebelt a Beatlesszel való közös munkájáért, a fellépést követően hazavitte a szobrot, amely hornsey-i kertjének dísze volt a következő 45 évben. A szobor később raktárba került, amikor Emerick az Egyesült Államokba költözött, ahol 2018-ban, 72 évesen meghalt.

Emerick hagyatékából további értékes tárgyakat is elárvereznek Liverpoolban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!