jótékonyság

2021.10.18. 14:15

Áruba bocsátják a világhírű író kedvenc ruháit

Jótékony célra elárverezik a hét éve elhunyt Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez ruhatárát.

Nobel Literature prize-winning writer and journalist, Colombian Gabriel Garcia Marquez, waves while coming out from his house to meet the press during his 87th birthday, in Mexico City, on March 6, 2014. AFP PHOTO / Yuri CORTEZ (Photo by YURI CORTEZ / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Yuri Cortez

Négyszáz ruhadarabot és kiegészítőt bocsátanak áruba az aukción, amely október 20-án kezdődik a kolumbiai író mexikói lakóhelyén, ahol hosszú éveken át élt és alkotott.

Elsőként a családhoz legközelebb álló, mintegy 100 személynek mutatják be az eladó öltönyöket, nyakkendőket, cipőket és táskákat, később előzetes egyeztetés után másokat is fogadnak az író egykori otthonában.

A Száz év magány szerzőjének voltak kedvenc öltönyei és kedvenc ruhatervezői

- mondta el az El Milenio című mexikói lapnak az író unokája, Emilia García Elizondo színésznő, aki egyben a Márquez egykori otthonában kialakítandó kulturális központ leendő vezetője is.

Az eladó darabok között lesz az a tweed zakó, amely nélkül „elképzelhetetlen volt” az író.

Emilia García szerint ugyancsak licitálni lehet azokra a tweed táskákra, amelyek elválaszthatatlanok voltak Márqueztől.

Nem szerepel az árverés tételei között ugyanakkor az a sajátos szabású fehér öltöny, a venezuelai és a kolumbiai férfiak jellegzetes viselete, a liquiliqui, amelyben az író 1982-ben Stockholmban átvette az irodalmi Nobel-díjat, mivel ez már 2003 óta a Kolumbiai Nemzeti Múzeumban van.

Az aukción kiállítják, és érdeklődés esetén eladják Márquez felesége, Mercedes Barcha több ruháját és más személyes tárgyát is, köztük azt a ruhát, amelyet a Nobel-gálán viselt.

Az árverés bevételét egy, a mexikói őslakos gyerekeket segítő alapítványnak adják.

Gabriel García Márquez, az egyik legolvasottabb latin-amerikai író 2014. április 17-én hunyt el 87 évesen. Felesége 2020 augusztusában halt meg ugyanennyi évesen.

Borítókép: Márquez mexikói otthonában, nem sokkal a halála előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!