1758 karát

2019.04.27. 13:30

Elképesztő méretű gyémántot találtak Botswanában

Az eddig ismert egyik legnagyobb, teniszlabda méretű nyersgyémántra bukkantak Botswanában, a 350 grammos, 1758 karátos drágakő tisztasága azonban nem a legjobb minőségű, így várhatóan csak a szokásosnál alacsonyabb áron tudják majd értékesíteni.

Forrás: Shutterstock

Fotó: cocosea

Lucara Diamond kanadai bányatársaság egyelőre nem közölt részleteket a Karowe bányában talált kő értékéről. A dpa német hírügynökség azonban emlékeztetett arra, hogy tavaly egy Lesothóban talált, 910 karátos nyersgyémánt 40 millió dollárért talált gazdára.

2015-ben ugyancsak a Karowe bányából egy 1109 karátos, kiváló minőségű nyersgyémántot hoztak felszínre. A Lesedi la Rona volt az addigi második legnagyobb, amelyet valaha találtak. 2017-ben 53 millió dollárért értékesítették, Laurence Graff londoni gyémántkereskedő pedig áprilisban bejelentette, hogy a gyémánt 302,37 karátos, smaragdcsiszolású fő darabja vevőre vár. Árat nem közölt.

A Lucara hét végi tájékoztatása szerint a most bejelentett gyémánt az eddigi legnagyobb, amelyet Botswanában találtak.

Az eddigi legnagyobb dokumentált gyémánt még mindig az, amelyet a dél-afrikai Cullinan bányában találtak, Pretoria közelében 1905-ben. A 3106 karátos gyémánt azóta több darabra vágva és csiszolva a brit koronaékszerek sorába tartozik.

Botswana az egyik legjelentősebb gyémántlelőhely, ez az iparág adja az afrikai ország exportbevételeinek 80 százalékát.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!