drogkincsek

2019.07.29. 14:15

Elkobzott ékszerek árából építenének utakat Mexikóban

Bűnözőktől és adócsalóktól elkobzott ékszereket bocsátott árverésre Mexikóvárosban a mexikói kormány, hogy a befolyó összegből utakat építtessen az észak-amerikai ország nyugati részén.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Richard Peterson

A mexikói alvilág szereplőinek sajátos ízlésébe bepillantást engedő vasárnapi aukciót az egykori elnöki rezidenciánál, az Andres Manuel López Obrador mexikói elnök által kulturális központtá alakított Los Pinos (Fenyves) nevű épületegyüttesnél tartották.

Az El Universal című lap szerint a 148 tételből 110-et sikerült eladni 10,3 millió pezóért (160 millió forint), ami ugyanakkor elmarad a célul kitűzött 21 millió pezótól. A legdrágább ékszerként egy Patek Philippe arany férfi karóra kelt el valamivel több mint egymillió pezóért.

Az egész árverés legdrágább tétele, egy 3 millió pezót érő, 227 fehér gyémánttal díszített Piaget óra azonban eladatlan maradt.

A tételek között szerepelt egy birkózó krokodilokkal díszített és 1331 gyémánttal kirakott, fehérarany karkötő is, amely 200 ezer pezót ért meg egy licitálónak, valamint egy lövedék formájú, sárgaarany medál, 450 apró, fekete gyémánttal kirakva.

Az aukciót a mexikói pénzügyminisztérium azon intézete szervezte, amelyet azért hívtak életre, hogy visszajuttassák a népnek az ellopott javakat. Az intézet vezetője, Ricardo Rodriguez Vargas szerint

az árverésre bocsátott ékszerek egy része csaknem öt éve porosodott a kormány raktárában.

A drágakövekkel kirakott pisztolymarkolatokhoz és a kábítószerkereskedők védőszentjeit ábrázoló medálokhoz hasonló „alvilági kiegészítőket” azonban egyelőre nem árverezteti el az intézet.

A hétvégi aukciót megelőzően

több ezer mexikói látogatott el a volt elnöki rezidenciára, hogy szemügyre vegye a „drogkincsekként” emlegetett ékszereket.

A december 1-je óta hivatalban lévő Andres Manuel López Obrador elnöksége alatt ez volt a harmadik ilyen típusú aukció Mexikóban.

A licitálókat előre figyelmeztették, hogy a tételekre nincs garancia, és nem lehet visszacserélni őket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!