Járvány

2021.02.06. 13:20

Előreveszik az illegális bevándorlókat az oltási sorrendben

Felháborodást váltott ki politikai körökben, hogy a skandináv ország oltási rendjében az illegális, papír nélküli migránsok elsőbbséget élvezhetnek a koronavírus elleni oltás beadatásának folyamatában.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Svéd Közegészségügyi Ügynökség közzétette a skandináv ország koronavírus elleni oltási rendjét. A szakemberek négy csoportba osztották az ország tízmilliós lakosságát, ennek alapján az oltás négy szakaszban történik majd – írja a V4NA.

Elsőként az idősotthonokban lakókat és dolgozókat oltják be, illetve azokat, akik otthon ápolnak rászorulókat.

A második szakaszba többek között az egészségügyi dolgozók, a 65 év felettiek, az elmúlt 12 hónapban szervátültetésen átesettek kerültek.

A harmadik szakaszba sorolták a 60-64 év közöttieket, a 18-59 év közöttieket, akik súlyos alapbetegségekkel küzdenek. „A harmadik szakaszban elsőbbséget élveznek azok a csoportok is, amelyek különféle okokból nehézségekbe ütközhetnek a fertőzésszabályozási intézkedésekre vonatkozó ajánlások betartásában, és így fokozottan megfertőződhetnek. Ez vonatkozik a demenciában szenvedő, kognitív vagy mentális fogyatékossággal élő 18-59 éves emberekre.”

„Ez vonatkozik azokra az emberekre is, akik szociálisan kiszolgáltatott helyzetben élnek, például hajléktalanok vagy nem rendelkeznek dokumentumokkal”

– olvasható az oltási tervben.

A negyedik szakaszba azok a 18 év és annál idősebbek kerültek, akik nem felelnek meg egyik másik szakasz követelményeinek sem, így jogosan merül fel az a kérdés, hogy az illegális bevándorlók miért kaphatnak hamarabb oltást.

A Svéd Demokraták párt vezetője, Jimmie Akesson Twitter-oldalán adott hangot nemtetszésének.

– Ez egy nagyon figyelemre méltó prioritás. Valakinek a rangsorolása mindig más kárára történik. Észszerűtlen, hogy az illegálisan Svédországban tartózkodó emberek a svéd állampolgárok és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők elé ugranak – írta Akesson.

Svéd Közegészségügyi Ügynökség dokumentumába az is belekerült, hogy vakcinahiány esetében a társadalmi-gazdasági kritériumok alapján adják be az oltást. Ezt szintén kritizálták a Svéd Demokraták.

A skandináv országok közül Svédországot sújtja leginkább a járvány.

A járvány kezdete óta 584 674 fertőzöttet regisztráltak, 12 028 ember elhunyt. Eddig Svédországban csak a lakosság 3 százalékát sikerült beoltani, döntő többségük ráadásul csak az első adagot kapta meg.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!