inuit múlt

2017.12.24. 08:56

Először küld eszkimó művészeket a Biennáléra Kanada

A sokszoros díjnyertes alkotócsoport a kortárs művészetek nagy olaszországi seregszemléjén képviseli majd az észak-amerikai országot.

DANSE, FEMME ET FILLETTE, ETHNIE, INUIT, COSTUME TRADITIONNEL, TASIILAQ, ANGMASSALIK, COTE EST, GROENLAND Femme et fillette de l' éthnie Inuit en costume traditionnel en peau de phoque jouant du tambourin ŕ  Tasilaq . Saison, été. Tasilaq - Angmassalik - GL - Groenland [pas d'autorisation nécessaire]

A Kanadai Szépművészeti Múzeum az Isuma nevű inuit (eszkimó) művészkollektívát küldi „Kanada nagyköveteként” a kortárs művészetek nagy olaszországi seregszemléjére, a 2019-es Velencei Biennáléra.

A videoművészeti alkotócsoport 1990-ben jött létre, vezetői Zacharias Kunuk és Norman Cohn. A művészkollektíva célja az eszkimó kultúra és nyelv megőrzése, a nagyvilággal való megismertetése. A csoport elutasítja az északi népek életmódjával kapcsolatos sztereotípiákat – hangsúlyozta az ottawai szépművészeti múzeum.

A kollektíva egészestés filmjei számos díjat nyertek el, az Atanarjuat, a sebes léptű ember legendája című produkciót például a 2001-es Cannes-i Filmfesztivál Arany Kamera-díjával ismerték el.

Az Isuma részvételével első ízben jelenítik meg az eszkimó művészetet a biennále kanadai pavilonjában.

Borítókép: AFP / PHILIPPE ROY / AURIMAGES

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!