nem tudni, miért

2019.04.14. 14:21

Elpusztult a világ egyik legritkább teknősfajának utolsó ismert nősténye

A jangcei lágyhéjú óriásteknősből mindössze négy egyed élt, kettő állatkertben, kettő pedig Vietnámban, a vadonban, ráadásul utóbbiak neme ismeretlen.

Forrás: Wikipedia

Elpusztult a világ utolsó négy ismert jangcei lágyhéjú óriásteknősének egyike, talán a faj utolsó nősténye egy dél-kínai állatkertben – közölte az intézmény vasárnap.

Szucsou város állatkertjében a faj egy hímje él még, a másik két egyed Vietnamban, a vadonban, két különböző tóban él, nemük ismeretlen.

Az óriásteknős szombat délután múlt ki a városi önkormányzat közleménye szerint.

A szakértők korábban mintát vettek a nőstény petefészekszövetéből kutatási célokra.

A People's Daily állami újság szerint az állat több mint 90 éves volt, röviddel halála előtt végezték el rajta az ötödik mesterséges megtermékenyítést.

Az eljárás előtt az állatorvosi vizsgálat megállapította, hogy a teknős jó egészségi állapotban volt, a megtermékenyítés simán ment, a nőstény azonban másnap elpusztult – írta a lap.

A jangcei lágyhéjú óriásteknős Kínából származik, otthona a Jangce folyó és a Tajhu-tó, gyakran nevezik a világ leginkább veszélyeztetett teknősfajának.

Kínai és külföldi szakértők vizsgálják az idős nőstény halálának okát – olvasható a város közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!