a szívek királynője

2021.09.30. 08:25

Emléktáblát helyeztek el Diana hercegnő egykori londoni lakásánál

Kék emléktáblát Nagy-Britanniában olyan néhai közéleti személyiségeknek állít a brit kulturális örökséget gondozó szervezet, az English Heritage, akiknek tevékenységét az utókor kiemelkedőnek ítéli.

Princess of Wales Diana waves to the crowd, 27 January 1988, during her visit to the Footscray Park in suburb of Melbourne.

Forrás: AFP

Fotó: PATRICK RIVIERE

Kék emléktáblát helyeztek el a néhai Diana hercegnő egykori londoni lakásánál szerdán.

Kék emléktáblát Nagy-Britanniában olyan néhai közéleti személyiségeknek – köztük sportolóknak, politikusoknak, színészeknek – állít a brit kulturális örökséget gondozó szervezet, az English Heritage, akiknek tevékenységét az utókor kiemelkedőnek ítéli.

A hercegnő a King's Road közelében, a Coleherne Court 60. alatt egy bérházban lakott 1979 és 1981 között, amikor a fővárosba költözött és egy óvodában dolgozott, még azelőtt, hogy hozzáment volna Károly herceg brit trónörököshöz.

Diana néhány barátnőjével élt itt, köztük Virginia Clarke-kal (lánykori nevén Pitmannel), aki segített leleplezni az emléktáblát a szerdai ünnepélyes átadón.

Az itt töltött évekre Diana „élete legboldogabb időszakaként” utalt Andrew Morton Diana igaz története – saját szavaival című könyve szerint.

Lady Diana a monarchia eddigi legmagasabb rangú néhai tagja, akire ezzel az elismeréssel emlékeznek. Az emléktáblákról döntő tanács a londoniak véleménye alapján választotta a néhai walesi hercegnőt, aki idén töltötte volna be a 60. életévét.

„Diana volt a világ egyik leghíresebb hölgye, hírnevét és befolyását pedig arra használta, hogy felhívja a figyelmet olyan problémákra, mint a hajléktalanság és a taposóaknák. Kritikus jelentőségű szerepet játszott az olyan betegségek destigmatizálásában, mint a HIV, a lepra és a depresszió” – mondta az English Heritage igazgatója, Anna Eavis.

Lady Diana 1981-ben ment férjez Károly herceghez, házasságuk azonban 1992-ben véget ért. A „szívek királynője” öt évvel később, 1997-ben, autóbalesetben hunyt el Párizsban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!