Őszi desszert, szezonja van

2018.10.13. 14:41

Ez ma a legjobb gesztenyepüré

Ha felszerelkezett a kisvillával és a tejszínhabos flakonnal, csatlakozzon a nagy gesztenyepüré-teszthez!

A gesztenyepürét sokan magyar ősleletnek gondolják, hogy az saját kincsünk. A mindmegette.hu cikke szerint azonban a valóság inkább úgy fest, hogy olasz földről származik az egész. Sokan pillanatok alatt elkészíthető desszertként tekintenek rá, mivel egy jó adag tejszínhab, némi passzírozás és kész is. A portál 7 különböző gesztenyepürét tesztelt, hogy kiderüljön, melyik szolgál a legjobban a desszert alapjaként vagy éppen a sütemény töltelékeként. Avagy: a püré próbája az evés!

Bár a legjobb a frissen megdolgozott gesztenye, az összes tesztalany gyorsfagyasztott, hisze nem mindenkinek van hektárnyi a hátsókertben.

A nagy püréteszt összefoglalója szerint a SPAR átlagos árnyalattal bír, amit egy gesztenyepüré esetében elvárhatunk. Illata alapján nincs benne semmi, mert tökéletesen semmit nem érezni rajta. Kóstolva javul a helyzet, mert az enyhe rumos aroma után megjön a gesztenye íze is. Állagra kellően homogén, de nagy mestercsel nincsen benne.

Forrás: Mindmegette

A TOPPO meglepően világos árnyalatban pompázik, de ami jobb benne, hogy illata alapján némileg már van sejtésünk, hogy mit fogunk kóstolni – írják. Nagyon halovány, de felismerhető gesztenye illat árad belőle. Kicsit gumiszerű állaga és előszeretettel próbál úgy viselkedni, mint egy gyengébb ragasztó. Kicsi gesztenye, kicsi rum és egy csipet megfoghatatlan íz kering szánkban kóstolás során.

Forrás: Mindmegette

Ez már szinte albínó, annyira világos – jellemzi a cikk a MASSA gesztenyepüréjét. Mint írják, illata sokat nem sejtet sajnos. Kóstolva kiderül, hogy picit morzsolódásra hajlamosabb az állaga, illetve picit szárazabbnak hat. A lényeg viszont az íze, ami kifejezetten kellemes – tanúsítja a cikk. Az írás szerint nincsen benne a gagyi rumos aromavonal elrejtve, ami belerondít a gesztenye tiszta ízvilágába.

Forrás: Mindmegette

A BAJNAI kellően barna és kontrasztos színben pompázik, ami egy sejtelmes illatot áraszt magából. Ízlelve kiderül, hogy rendkívül krémes állaga van és egy kevésbé karakteres gesztenyeszerű íze. Egyéb aromák is pörögnek szánkban, pontosan nehéz meghatározni őket, de a lényeg, hogy együtt nem túl barátságosak.

Forrás: Mindmegette

A listáról nem maradhat le a GELATO ITALIANO sem, mert ugyebár olasz. A világos papír egy erősen barnás masszát rejt. Illata egészen tiszta és természetes, aminek hátterében érzünk egy kevéske tejszínre utaló jelet is. Kóstolva mutatja meg igazi erényét, mert bizony ez finom. Tiszta gesztenyeíz, nulla rum-vacakolás, krémes állag.

Forrás: Mindmegette

Tát már számtalan kincset szolgáltatott a Földnek, talán itt a következő gyöngyszem? – merül fel a kérdés a TÁTI kóstolásakor. Ez masszívan sötét árnyalatú az összes többihez képest. Illata sejtet némi gesztenyét, némi rumaromát és ennyit összesen. Picit száraz, de ízre megvan a gesztenye. Sajnos időnként felüti a fejét a rumaroma, ami nem a legtutibb.

Forrás: Mindmegette

A NÉVTELEN gesztenyepüré lágy illata csiklandozza a fantáziát: kóstolva is marad a közepes lendület, amiben érezni a gesztenyét, és szerencsére csak egy csipetnyi egyéb aromát. Állagra kellően krémes, könnyen passzírozható. Egyetlen érdekessége, hogy picit felgumizódik, ha elkezdjük pörgetni szánkban.

Az ízlelőbimbókat pihenőre küldve végül megszületett az ítélet: annak ellenére, hogy a mezőny majd felét egy utcában készítik, ami történetesen Klapka György utcát jelent, masszív eltérés volt tapasztalható a termékek között. Az egyértelmű győztes a GELATO ITALIANO márkanév alatt futó gesztenyepüré, ami illatra, ízre és mindenre bajnok. A dobogó második és harmadik fokára a MASSA, illetve a TOPPO került.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!