Katasztrófa

2020.01.03. 18:04

Félmilliárd állat pusztulhatott el eddig Új-Dél-Walesben

Pénteken 150 bozóttűz tombolt Ausztrália legnagyobb lélekszámú államában.

Bendalong, 2020. január 3. Ég a növényzet az Új-Dél-Wales állambeli Bendalongban 2020. január 3-án.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Rick Rycroft

Csak Új-Dél-Wales államban 480 millió madár, hüllő és emlős pusztulhatott el a szeptemberben kezdődött bozót- és erdőtüzekben

számította ki a Sydney-i Egyetem ökológusa, Chris Dickman.

Olyan állatokat, mint a békák, denevérek vagy rovarok, a kutató nem is vett számításba, ezeket is figyelembe véve a tűzvészben elpusztult állatok száma sokkal nagyobb lenne.

Pénteken 150 bozóttűz tombolt Új-Dél-Walesben, Ausztrália legnagyobb lélekszámú államában, amelynek főváros Sydney. A futótüzek eddig 3,6 millió hektárnyi területet perzseltek fel, 1800 lakóházat pusztítottak el vagy rongáltak meg. A lángokban legalább húsz ember vesztette életét, közülük nyolc ezen a héten.

A Sydney Morning Herald által idézett kutató a Természetvédelmi Világalap (WWF) egy 2007-es jelentését vette alapul, amely az erdőirtási statisztikák és az emlősök sűrűségére vonatkozó becslések alapján próbálta kikalkulálni, milyen hatással lehet Ausztrália élővilágára az erdő- és bozótirtás.

A bozóttüzek Ausztrália összes államát sújtják, de az új kutatás csak Új-Dél-Walesre terjedt ki, és szándékosan nagyon óvatos volt. Az állatpusztulás valós mértéke sokkal nagyobb lehet a becsültnél

hangsúlyozta a Sydney-i Egyetem közleménye.

A jelenlegi futótüzek példa nélküli katasztrófát képeznek a fauna szempontjából jelentette ki Chris Dickman, aki szerint az Új-Dél-Walesre vonatkozó becslést az ország egészére kivetítve az egymilliárdot is elérheti a bozót- és erdőtüzekben eddig elpusztult emlősök, madarak és hüllők száma.

Az állatoknak csak egy része pusztul el közvetlenül a tűzvészben, egy részük a táplálék és a menedékhely hiánya miatt vész oda a tűzvész következményeként

mutatott rá a kutató.

Borítókép: ég a növényzet az Új-Dél-Wales állambeli Bendalongban 2020. január 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!