Ophiuchus galaxishalmaz

2020.03.11. 07:12

Felrobbant egy fekete lyuk

Felrobbant egy fekete lyuk az Ophiuchus galaxishalmazban, a detonáció a Földtől több százmillió fényévre következett be – hangzott el a z M1 aktuális csatornán.

Forrás: Pixabay

A kutatók szerint a korábbi rekorder esethez képest ötször nagyobb volt a robbanás mértéke.

Az elmúlt 25 évben a röntgentcsillagászat jelentős fejlődésen ment keresztül, ezek a távcsövek a hőt érzékelik, nem a fényt. Az új megfigyelések során kiderült, hogy a galaxisok közötti teret kitölti a nagyon ritka, de forró gázplazma, amely röntgenben sugároz közölte Kiss László csillagász.

Hozzátette, az aktuális vizsgálat arról szól, hogy

az Ophiuchus, más néven Kígyótartó csillagképben található galaxishalmazban kimutattak egy olyan szabályos eltorzulást a röntgensugárzó anyag eloszlásában, amely arra utal, hogy ott egy nagy, hirtelen energiafelszabadulás történt, ami röntgensugárzó plazmában található nagy lyukkal hozható összefüggésbe.

A jelenséget a tejútrendszerek magjában található, nagyon kicsi helyre összezsúfolt, nagy tömegű, szupermasszív fekete lyuk képes végre hajtani. Az esemény időskálája nagyon hosszú, körülbelül 1 millió év.

A tudósok körülbelül 100 éve tudják, hogy a csillagok a teret nem egyenletesen töltik ki a világűrben, hanem hatalmas csillagvárosokat, úgynevezett galaxisokat alkotnak

hangzott el a műsorban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!