Bulvár

2017.08.07. 00:33

Fonogram Díjátadó: az év dala Vastag-testvéreké, életműdíjas Horváth Attila szövegíró

Átadták a Fonogram - Magyar Zenei Díjakat. Az év hazai felfedezettje az Ozone Mama lett, a gyermek albumok közül Halász Judité lett díjazott. Hazai elektronikus zenében Yonderbai, népi vonalon pedig a Kerekes Band tarolt. Az év hazai alternatívja a Kiscsillag lett, díjat kapott Bródy János, a külföldiek közül a Nickelback és Adele. Az év dala Vastag-testvéreké, az életműdíjat Horváth Attila szövegíró kapta.

MTI

Kedd eset átadták a Fonogram - Magyar Zenei Díjakat. A Millenárison zajló rendezvényről Gyuricza Ferenc kollegánk a helyszínről tudósított.

Részletek ITT!

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma
BRÓDY JÁNOS - Az Illés szekerén (EMI)

Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma
NICKELBACK - Here And Now (Magneoton)
 

Az év hazai modern pop-rock albuma
FRESHFABRIK - Mora (Alexandra Records)

 

Az év külföldi modern pop-rock albuma
ADELE - 21 (Neon Music)

 

Az év hazai alternatív albuma
KISCSILLAG - Néniket a bácsiknak! (Megadó)

Az év külföldi alternatív albuma
KASABIAN - Velociraptor! (Sony Music)

Az év hazai elektronikus zenei produkciója
YONDERBOI (CLS Music)

Az év külföldi elektronikus zenei produkciója
SKRILLEX (Magneoton)

 

Az év hazai hard rock vagy heavy metal albuma
THE IDORU - Time (The Idoru)

 

Az év külföldi hard rock vagy heavy metal albuma
FOO FIGHTERS - Wasting Light (Sony Music)

 

Az év hazai szórakoztató zenei albuma
SZENES IVÁN - Hosszú az a nap (Szenes Kft.)

 

Az év hazai gyermek albuma
HALÁSZ JUDIT - Apa figyelj rám (Universal Music)

 

Az év hazai felfedezettje
OZONE MAMA (Ozone Mama)

Az év hazai jazz albuma
ALAPI ISTVÁN - niXFactor (Gramy)

 

Az év hazai nép- vagy világzenei albuma
KEREKES BAND - What The Folk!? (Kerekes Band)

 

Az év hazai klasszikus vagy kortárs komolyzenei albuma
HORTOBÁGYI LÁSZLÓ-GÁYAN UTTEJAK ORCHESTRA - Entransociety (NarRator Records)

 

OLDALTÖRÉS: Fonogram-díj - Kategóriák, jelöltek

 

 

 

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége elismeréseire jelöltek névsorát tizenhat kategóriában tették közzé, a díjátadó gála május 8-án lesz.

A díj honlapján nyilvánosságra hozott lista szerint az év hazai klasszikus pop-rock albuma címre Ákost (Arénakoncert 2011), Bródy Jánost (Az Illés szekerén), a Magna Cum Laudét (Belső égés), Rúzsa Magdit (Magdaléna Rúzsa) és Zoránt (Körtánc - Kóló) jelölték.

Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma kategóriában Lenny Kravitz (Black And White America), Michael Bublé (Christmas), a Nickelback (Here And Now), a Red Hot Chili Peppers (I'm With You) és Sting (Symphonicities) került az esélyesek közé.

Az év hazai modern pop-rock albuma címért a Belmondo (Mikor), a FreshFabrik (Mora), a Gringo Sztár (Pálinka Sunrise), Király Viktor (Solo), a Kowalsky meg a Vega (Az évtized lemeze), valamint a Supernem (Tudományos-fantasztikus Pop) van versenyben, az év külföldi modern pop-rock albuma címért pedig Adele (21), Beyoncé (4), Bruno Mars (Doo-Wops & Hooligans), Lady Gaga (Born This Way), valamint a Maroon 5 (Hands All Over).

Az év hazai alternatív albuma kategória ötös listájára a Kiscsillag Néniket a bácsiknak!, a Mocsok 1 Kölykök Mezítláb, a Neo The Picture, az Óriás Példák hullámokra és a Quimby Instant szeánsz című korongja került, az év külföldi alternatív albuma címre pedig az Arctic Monkeys Suck It And See, Björk Biophilia, a Florence + The Machine Ceremonials, a Foster The People Torches, a Kasabian Velociraptor!, valamint a White Lies Ritual című CD-je esélyes.

Az év hazai elektronikus zenei produkciója a Brains, a Compact Disco, Fábián Juli & Zoohacker, a Stereo Palma és Yonderboi, az év külföldi elektronikus zenei produkciója pedig David Guetta, a Depeche Mode, Martin Solveig, Pitbull és Skrillex közül kerül ki.

Az év hazai hard rock vagy heavy metal albumáért járó elismerést a Depresszió (Vízválasztó), a Moby Dick (A holnapok ravatalán), a Subscribe (Bookmarks), a The Idoru (Time) vagy a Turbo (Lost Measure), az év külföldi hard rock vagy heavy metal albumáért járó díjat a Dream Theater (A Dramatic Turn of Events), az Evanescence (Evanescence), a Foo Fighters (Wasting Light), a Mastodon (The Hunter) vagy a Megadeth (Th1rt3en) kaphatja.

Az év hazai szórakozató zenei albuma díjra az Apostolt (Szívek dallama), a Budapest Bárt (Hoppá!), a Fivéreket (Luxus tangó), a Maszkura és a Tücsökrajt (Pesti nők), valamint posztumusz Szenes Ivánt (Hosszú az a nap) jelölték.

Az év hazai gyermekalbuma címért a Buborék Zenébe zárt világa, Farkasházi Réka Hajnali csillag pereménje, Halász Judit Apa figyelj rámja, Kardos-Horváth János Földlakója, valamint a Napvirág Nevet a Földje verseng.

Az év hazai felfedezettje Baricz Gergő, Kállay Saunders András, Kocsis Tibor, a Leander, Muri Enikő vagy az Ozone Mama lehet.

Az év hazai dzsesszalbumainak jelöltlistájára Alapi István (niXFactor), a Dresch Quartet (Fuhun), Fábián Juli & Sárik Péter (Feel Harmony), Harcsa Veronika (Lámpafény), valamint a Váczi Eszter Quartet (Eszter kertje) került fel.

Az év hazai nép- vagy világzenei albuma díjra a Besh o droM (Kertünk alatt), a Csík Zenekar (Lélekképek), a Holdviola (Vándorfecske), a Kerekes Band (What The Folk!?) és az Ocho Macho (Online a világ) pályázik.

Az év hazai klasszikus vagy kortárs komolyzenei albuma kategóriában Bánkövi Gyula (A fény felé), Hárs Viktor (Cloudsound), Hortobágyi László és a Gáyan Uttejak Orchestra (Entransociety), a Ligeti And Kurtág produkció (At Carnegie Hall) és a Liszt Ferenc műveiből (Les Préludes, Magyar Fantázia, Amit a hegyen hallani), Kocsis Zoltán vezényletével készült lemez lett jelölt.

Az év daláért folyó versenyben a közönség szavazatai döntenek

A gálaestet május 8-án a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) és az Előadóművészi Jogvédő Iroda közösen rendezi; a díjátadón életműdíjat is átadnak.

A könnyűzenei kategóriákban egy zenészekből, zenei szakemberekből, újságírókból álló jelölőbizottság, valamint egy szűkebb szakmai zsűri, a Fonogram Bizottság tagjai szavaztak, illetve az előző évi eladások alapján alakult ki a jelöltek névsora.

A Fonogram - Magyar Zenei Díjat - Arany Zsiráf díj néven - a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő teljesítményeinek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapította a MAHASZ közgyűlése 1992 szeptemberében. A díjra az elismerés odaítélésének évét megelőző két naptári évben Magyarországon megjelent album nevezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!