tűzgömb

2021.03.01. 21:57

Hatalmas fényjelenség kíséretében meteor csapódott be Nagy-Britannia felett

A felvételek szerint a kőzet 48 ezer kilométer per órás sebességgel haladt és a Mars és a Jupiter között haladhatott.

A Meteor glowing as it enters the Earth's atmosphere. Elements of this image furnished by NASA

Forrás: Shutterstock

Fotó: Vadim Sadovski

Meteor hatolt be a Föld légkörébe Nagy-Britannia felett vasárnap este, a fényes jelenséget Izlandon és Hollandiában is észlelték – közölte hétfőn a brit Fireball Alliance (Tűzgömb Szövetség) tudományos egyesület.

A meteor darabjai valószínűleg Cheltenham várostól északra, Londontól 140 kilométerre északnyugatra értek földet.

A különösen fényes meteorokat tűzgömbnek nevezik. Ezek általában olyan kőzetek, melyek nagy sebességgel száguldanak át a világűrön. A Föld légkörébe lépve ellenállásba ütköznek és lefékeződnek, az így keletkező hő és forróság miatt válik láthatóvá a jelenség az éjszakai égbolton.

Videofelvételek szerint a kőzet 48 ezer kilométer per órás sebességgel haladt – mondta Ashley King, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa. „Ez túl gyors ahhoz, hogy ember alkotta űrszemét legyen” – véli a szakértő.

A felvételek azt is lehetővé tették, hogy rekonstruálják a meteor Nap körüli eredeti röppályáját: az objektum a Mars és a Jupiter között haladhatott.

„Ha meteoritot találnak, fényképezzék le és jegyezzék fel a koordinátákat, de ne érintsék meg a kőzeteket” – kérte Katherine Joy, a Manchesteri Egyetem munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!