szenzáció

2021.10.08. 18:34

Hatszáz éves majolikára bukkantak egy skót vidéki ház egyik fiókjában

A Sámson és Delila bibliai jelenetét ábrázoló, különösen ritka tál 1,2 millió fontért kelt el egy árverésen.

Forrás: YouTube

Ritka, 16. századi olasz tál, egy majolika került elő egy skóciai fiókból és 1,2 millió fontért (536,8 millió forintért) kelt el egy edinburgh-i árverésen.

A Sámson és Delila bibliai jelenetét ábrázoló, különösen ritka tál átmérője 27 centiméteres, vélhetően Nicola da Urbino kerámiaművész készítette 1520-1523 körül – írja a CNN.com.

Az ónmázas cserépedény (majolika) árát eredetileg 80-120 ezer font közöttire becsülték, végül 1,263 millió fontért adták el egy online árverésen. Az új tulajdonos névtelenséget kért.

Az edényt 400 további tárgy mellett árverezték el, melyek mind egy nagy vidéki házból, a skót határ közelében lévő Lowood House-ból származnak. A Lyon & Turnbull brit aukciósház szakértője bukkant a ház egyik fiókjában a majolikára, és felismerte, hogy „kivételes minőségű, ritka darabról van szó” – mondta el az aukciósház szóvivője.

Celia Curnow majolikaszakértő szerint a tárgy készítője, Nicola da Urbino „a 16. század eleji Olaszország úgynevezett istoriato stílusú (bibliai, mitológiai vagy történelmi jelenetet ábrázoló) majolikadíszítésének mestere” volt, akit a „majolikafestészet Raffaellójának” tartanak.

Curnow szerint a Lowood House-ban talált tál közeli kapcsolatban áll egy 1521-es, monogrammal és dátummal ellátott példánnyal, amelyet a szentpétervári Ermitázs Múzeumban őriznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!