fenyegetés

2019.10.25. 14:00

Higanyszennyezettség veszélyezteti az amazonasi folyamidelfineket

Az állatokban aggasztó mértékű szennyezettség mutatkozik főként az illegális aranymosás miatt – közölték természetvédők.

Inia geoffrensis / Dauphin de l'Amazone / Boto / Dauphin rose de l'Amazone / Inie de Geoffroy/ Bresil / Etat d'Amazonas le long du Rio Negro / Amazon River Dolphin / Pink River Dolphin ©NOVACK N./HorizonFeatures/Leemage

Forrás: AFP / Leemage / N. / HorizonFeatures

Fotó: leemage

A kutatók 46 példányban vizsgálták meg a szennyezettség szintjét. A hosszú, palackszerű ormányukról ismert édesvízi állatok Brazília, Bolívia, Kolumbia és Peru főbb medencéiben élnek.

Mindegyik egyedben mérhető volt a higanyszennyezettség, több mint felükben pedig magas értékeket regisztráltak

- közölte Marcelo Oliveira, a Természetvédelmi Világalap (WWF) brazíliai ágazatának munkatársa. Kifejtette, hogy az aranymosás hatalmas veszélyt jelent, főként a Kolumbián és Venezuelán át haladó Orinoco folyóban.

Az aranymosás során higanyt használnak, hogy az értékes fémeket különválasszák a többi ásványtól.

Az aranymosás azonban nem az egyetlen probléma.

„Higany az Amazonasban természetes módon létezik, de a víz elterjeszti a fakitermelés és erdőtüzek miatt, és így bekerül a delfinek és halak táplálékláncába is”

- emelte ki a szakértő.

A folyami delfinek magas higanyszintje

komoly fenyegetést jelent mintegy 20 millió ember számára, akik az Amazonas-vidékén élnek és végül elfogyasztják a szennyezett halakat.

„A higany akár 100 éven át is megmarad a táplálékláncban. Ez nagyon komoly probléma” – mondta Oliveira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!