fűtésre használnák

2018.02.23. 18:08

Hóolvasztó berendezést akar üzembe helyezni Oslo

Túl sok a hó Oslóban, ezért hóolvasztó berendezés üzembe helyezését tervezi a norvég főváros.

People walk on the streets in Oslo, on March 26, 2015 after heavy snow fall. AFP PHOTO / NTB scanpix / PAUL KLEIVEN NORWAY OUT / AFP PHOTO / NTB SCANPIX / PAUL Kleiven

Forrás: AFP PHOTO

A környezetvédelmi hatóság szerint egy hegy belsejében lehetne a havat hőpumpával megolvasztani, nyáron pedig távhőszolgáltatásra lehetne használni a pumpát – adta hírül pénteken az NRK norvég közszolgálati adó.

Az idei télen Oslóban olyan sok hó borította az utcákat és a járdákat, hogy már nem tudták eltakarítani. A gyakran erősen, mikroméretű műanyaggal, sóval, szeméttel és olykor nehézfémekkel is szennyezett havat nem lehet kivinni az erdőbe vagy a tengerbe.

Oslo jelenleg működtet egy uszályhajót, amelyen megolvad a hó, és a vizet tisztítás után a tengerbe engedik. Ennek az eszköznek a kapacitása azonban nem elegendő, ráadásul a következő évben lejár az üzemeltetővel kötött szerződés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!