folklór

2018.12.10. 11:06

Horrorisztikus világító macskával várják a karácsonyt Izlandon

Jólakötturinn Reykjavík egyik terén pózolgat.

És hozza a frászt az emberekre – meg a politikusokra is.

A macskaszörny ugyanis 4, 4 millió izlandi koronából ijesztgeti a békés járókelőket a Lækjartorg téren. Jólakötturinn egyébként az izlandi legenda szerint megeszi azokat a gyerekeket, akik nem kapnak új ruhát karácsonyra – írja a grapevine.is.

Az öt méter magas, hat méter hosszú LED-lámpás macsekot még novemberben állították szolgálatba. A szobrot egy osztrák cég tervezte és építette, a világító monstrum egy Garðljistar nevű cég tulajdonában van, tőlük bérli Reykjavík városa – közel 3,4 millió izlandi koronáért évente.

Erre idén még rájött csekély egymilliónyi költség, ezekből az installációkra költöttek, amelyeket természetesen később is lehet majd használni. A macska egyébként a város szerint jövőre már jóval kevesebb pénzből tündökölhet a téren.

Az állat ugyanakkor nem nyerte el mindenki tetszését, a szocialista Sanna Magdelena Mörtudóttir a Facebookon kritizálta a város prioritásait. A politikus posztjában leírta, hogy a gyerekek a szegénység miatt nem kapnak új ruhát, és mivel Reyjkjavík foglalkoztatja a legtöbb minimálbéres munkást, több gyereknek jutna új ruha, ha szüleik többet keresnének.

Borítókép: Instagram / monkx

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!