Jó tudni

2020.03.09. 07:04

Így ismerheti fel, hogy halláskárosodott-e a kutyája

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknál is előfordulhat, hogy csökkent hallóképességgel születnek vagy betegség, gyulladás, öregedés, esetleg erős zajnak való kitettség hatására károsodik a hallásuk – derült ki az Illinois-i Egyetem kutatóinak tanulmányából.

Forrás: Pixabay

A Topics in Companion Animal Medicine című folyóiratban publikált tanulmányukban a szakemberek három munkakutya egy vadász-, egy kereső- és egy rendőrkutya esetét ismertetik. Az egyik állatnál maradandó halláskárosodást állapítottak meg, a másik reagált a kezelésre, a harmadik nem tért vissza a kezelésre az intézménybe, ahol eredetileg diagnosztizálták.

Kari Foss, az egyetem állatorvosa szerint

az erős zaj nem csupán az emberek, hanem a kutyák közép- és belső fülének finom szerkezetét is képes károsítani.

A szakember szerint a hallásvesztést egyebek között onnan lehet felismerni a kutyáknál, hogy nem reagálnak, amikor hívják őket, végigalusszák a hangokat, amelyek normális esetben felkeltenék őket, meglepődnek az erős zajoktól, amelyeket korábban nem találtak zavarónak, kitartóan ugatnak vagy szokatlan hangokat adnak ki.

A fél fülükre süket kutyák reagálhatnak a parancsokra, de nehézséget jelenthet számukra egy hang forrásának a lokalizálása.

A csökkent hallású vagy süket kutyáknál fennáll az esélye, hogy nem észlelik a környezetükben lévő fenyegetéseket, ugyanakkor a halláskárosodás a jelek szerint nincs hatással az állatok életminőségére.

A veleszületett halláskárosodással élő kutyák úgy nőnek fel, hogy fogalmuk sincs arról, hogy különböznek a társaiktól

magyarázta Foss.

Hozzátette:

azok a kutyák, amelyek az életük során vesztik el a hallásukat, valószínűleg nagyon is tisztában vannak az állapotukkal, de meglehetősen jól alkalmazkodnak a megváltozott helyzethez. Egy kutya esetében a szaglás képességének elvesztése sokkal nagyobb hatással lenne az életére, mint a hallás elvesztése.

A szakember szerint a gazdák szemkontaktus, arckifejezések és kézjelek révén tudnak kommunikálni halláskárosodott háziállataikkal.

Jutalomfalatokkal, játékokkal és a szeretet kimutatásával továbbra is fenn lehet tartani a kutya érdeklődését a feladatok iránt

jegyezte meg Foss, hozzátéve, hogy a behívást illetően pedig megoldás lehet a jelzőfények használata.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!