történelem

2018.06.13. 11:58

Ingyenes virtuális túrán járhatjuk be Anne Frank házát

A 25 perces túrát hét nyelven lehet letölteni.

Tourists line up outside the Anne Frank house in Amsterdam, on June 15, 2015. / AFP PHOTO / ANP / Lex van Lieshout / Netherlands OUT

Virtuális túrán is be lehet járni ezentúl az amszterdami Anne Frank Házat, amely a naplója révén világhírűvé vált kamaszlány születésének 89. évfordulója alkalmából vezette be az újítást.

A 25 perces virtuális túrát ingyenesen és hét nyelven lehet letölteni.

Az emlékhely igazgatója, Ronald Leopold elmondta, hogy a fejlesztésnek köszönhetően az embereknek egyrészt nem kell feltétlenül ellátogatniuk a múzeumba, hogy megismerjék a rejtekhelyet, másrészt immár az intézmény mozgáskorlátozott látogatói is felfedezhetik az apró, nehezen bejárható helyiségeket.

A tervek szerint a VR-élményt a berlini és New York-i Anne Frank-központok látogatói is megtapasztalhatják még az idén.

Leopold szerint a virtuális túra minden részletében bemutatja annak a csatornaparti háznak a melléképületét, ahol Anne a családjával és négy másik zsidó üldözöttel együtt rejtőzködött 1942 júliusától 1944 augusztusáig, amikor valaki feltehetően elárulta Frankékat, majd különböző koncentrációs táborokba hurcolták őket.

A Frank családból mindössze az édesapa, Otto Frank élte túl a háborút, aki később publikáltatta lánya naplóját.

Anne 1945 márciusában, nem sokkal a bergen-belseni megsemmisítő tábor felszabadulása előtt halt meg tífuszban. Tizenöt éves volt. A kamaszlánynak az amszterdami rejtekhelyen írt naplója a világ egyik legolvasottabb műve, 67 nyelven több mint 30 millió példányban kelt el világszerte. Az írás alapján számos színházi, televíziós és filmes feldolgozás született. Az egykori rejtekhely 1960 óta múzeum.

Borítókép: Látogatók a ház előtt / EX VAN LIESHOUT / ANP / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!