pusztító

2020.07.12. 07:14

Ismeretlen, agresszív algafaj fojtogatja az egyik korallzátony élővilágát

A kutatók szerint a nemrég felfedezett faj nagy foltokat kiöl a korallzátonyból és nagyon gyorsan terjed a Föld egyik legtávolabb eső és leginkább védett óceáni régiójában, a Hawaii-szigetek északnyugati vidékén.

Forrás: Shutterstock

A Hawaii Egyetem tanulmánya szerint az alga minden eddig ismert fajnál gyorsabban terjed a szigetektől mintegy 2000 kilométerre északra lévő természetvédelmi területen.

A PLOS One című tudományos lapban bemutatott tanulmány szerint a könnyen leszakadó tengeri alga úgy terjed az óceán fenekén, mint az ördögszekér, a közeli korallzátonyokat vastagon beteríti, elvonva a teret, a napfényt és a tápanyagokat a növényvilágtól.

„Ez a nagyon pusztító alga nagy eséllyel benövi a teljes korallzátonyt. Meg kell tudnunk, hol van már jelen és mit tehetünk ellene”

- véli Heather Spalding biológus, hawaii algakutató, a jelentés vezető szerzője.

Szakértők egy 2016-os rutinkutatáskor észlelték először a korábban nem látott faj kisebb halmait a Pear- és Hermes-atollnál. 2019 nyarán visszatértek a területre és azt észlelték, hogy az algák nagy területeken eluralkodtak, „beterítettek mindent, amerre a szem ellát, közel 20 centiméteres vastagságban. Alatta minden halott volt” – mondta el Spalding.

A területet elkerülték a trópusi halak nagy rajai és más tengeri élőlények, amelyek általában a zátonyok körül cirkálnak, és az algaevő halak sem ettek a moszatból – mondta a kutató.

Terjedési sebességét tekintve az alga súlyosan veszélyeztetheti az egész hawaii szigetcsoportot.

A tudósok az alga DNS-ét elemezve próbálják megállapítani eredetét, és arra jutottak, hogy a vörösalgák egy új fajáról van szó, melynek a Chondria tumulosa nevet adták. Azt egyelőre nem tudni, miért növekszik ez a faj ennyire gyorsan, és hogyan jutott el ennyire távoleső területre.

Peter Mumby, a Queenslandi Egyetem kutatója, az Ausztrál Nagy-korallzátony Alapítvány vezető kutatója, aki nem vett részt a vizsgálatban, elmondta, hogy a világszerte jelentkező algavirágzás egyik gyakori oka az, hogy a növénnyel táplálkozó halak populációját megtizedelték, vagy ezek a halak a környezeti változások miatt elvándoroltak.

Az új algafaj hajókról vagy a tengeri szeméttel is a területre juthatott. A Pearl- és Hermes-korallzátonyok közelében azonban tilos a halászat és minden ide érkező hajót átvizsgálnak és megtisztítanak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!