emberre is veszélyes

2019.07.22. 18:15

Ismét megjelent a leptospirózis Sydneyben a patkányok miatt

A rágcsálók elszaporodása nyomán számos kutya elpusztult. A baktérium okozta egyik leggyakoribb betegség évtizedek óta nem bukkant fel az ausztrál nagyvárosban.

Forrás: Shutterstock

„Nagyon aggódunk a leptospirózis közelmúltbeli esetei miatt, amelyek a kutyákat érintették Sydneyben. Ezért megkettőztük a patkánycsalétkeket a közterületeken és fokozzuk a patkányok megfigyelését” – közölte Clover Moore, Sydney polgármestere.

Eddig hat kutya leptospirózis-fertőzését erősítették meg a hatóságok Sydney nyugati külvárosaiban, öt közülük napokon belül elpusztult.

A betegség nem ismeretlen Ausztrália vidéki körzeteiben a krónikusan fertőzött fenntartó fajok, a rágcsálók jelenléte miatt, de hirtelen felbukkanása Sydneyben meglepte a szakembereket.

„Hihetetlenül hosszú ideje, évtizedek óta nem volt leptospirózisos esetünk Sydneyben, és nem tudjuk, miért jelentek meg ezek az esetek” – mondta Jacqueline Norris, az Sydney-i Egyetem állatorvostudományi tanszékének mikrobiológus professzora.

A leptospirózis az egyik leggyakoribb és leginkább rettegett, baktérium okozta betegség, amely több állatfajt – és az embert is – érinti világszerte.

Jelenleg a legszélesebb körben elterjedt zoonózisnak, állatról emberre terjedő betegségnek tartják.

A kutyák vagy patkányok harapásától, vagy patkányürülékkel szennyezett víz fogyasztásától fertőződnek meg.

A betegséget nehéz felismerni, lappangási ideje 4-12 nap. Ha nem sikerül időben kezelni, végzetes máj- vagy veseelégtelenséget okozhat. A fertőzött kutyák emberi fertőzés forrásai lehetnek.

Sydneyben szokatlanul sok nagyszabású építkezés folyik egy időben, a szakemberek azt gyanítják, hogy ez lehet az oka a patkányok elszaporodásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!